Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Restaurants 12 mrt 2019
Leestijd: 3 minuten

Dit moet je proeven deze maand: het vegetarische menu bij Goldfinch Brasserie in Amsterdam

Of je nu wel of niet mee doet aan de Week Zonder Vlees, het vegetarische menu bij Goldfinch Brasserie in het Waldorf Astoria is er één die absoluut op je lijst moet als je houdt van groente. Het menu is samengesteld door chef Sidney Schutte die is uitgeroepen tot beste vegetarische chef in Nederland (door We’re Smart Green Guides).

Hij neemt je mee – zoals ze zelf zeggen – op een ‘culinaire ontdekkingsreis met groente en kruiden in de hoofdrol’, en daar is niks van gelogen. Het 4-gangen menu verrast je met heerlijke smaken en verschillende texturen waardoor je dat stukje vlees geen enkel moment hoeft te missen.

Het vegetarische menu is speciaal ontwikkeld voor de vegetarische maand. Een gastronomisch feest voor elke vegetariër, maar ook de vleesliefhebber zal genieten van de smaakexplosie die de gerechten teweegbrengen.

Groente in de hoofdrol

Het gastronomisch 3- of 4-gangen vegetarisch menu is een speciaal menu dat vanaf 11 maart tot 11 april wordt geserveerd in Goldfinch Brasserie. Groente en kruiden spelen de hoofdrol, maar ook de verschillende texturen maken dat je de gerechten niet snel zal vergeten. En bijpassende wijnen zijn zeker niet vergeten. De wine pairing bij de gerechten wordt gedaan door de sommelier van restaurant Spectrum**, dat ook in het Waldorf Astoria zit.

Our Executive Chef Sidney Schutte became the number 1 Best Vegetables Restaurant Chef 2018 in The Netherlands of We’re Smart Green Guides. Try one of our vegetarian dishes in the Goldfinch Brasserie! #waldorfams #bestofamsterdam #vegetarian #bestvegetable

95 Likes, 0 Comments – Goldfinch Brasserie (@goldfinchbrasserie) on Instagram: “Our Executive Chef Sidney Schutte became the number 1 Best Vegetables Restaurant Chef 2018 in The…”

Vegetarische keuken

De keuze aan vegetarische gerechten in restaurants neemt gestaag toe – en dat vinden we helemaal niet vervelend. Sidney Schutte staat bekend om zijn liefde voor de vegetarische keuken en culinaire creaties waarbij vlees geen rol speelt. Door te werken met heerlijke proteïnevervangers en bijzondere smaakcombinaties weet hij spectaculaire gerechten op tafel te zetten.

Sensationeel menu

Met het (tijdelijke) vegetarische menu in Goldfinch Brasserie heeft Sidney Schutte zichzelf wederom bewezen. Je kunt kiezen voor een 3- of 4-gangen menu waarbij de focus ligt op Nederlandse (vergeten) groente met een overheerlijke, internationale twist. Denk: koolrabi met yuzu en Amsterdamse ui met Mexicaanse dragon.

Avocado met Mexicaanse dragon

Na één blik op het menu wordt al meteen duidelijk dat Schutte niet vies is van een beetje experimenteren. De eerste gang bestaat uit bijzondere smaken en texturen: een fris gerecht met een bodem van avocado, appel, soja boontjes en croutons van zuurdesem met daarbovenop een geheel van gepekelde eierdooier, met Mexicaanse dragon en Amsterdamse ui.

koolrabi en yuzu gerecht

Koolrabi in een crème van pinda

Daarna volgde een gerecht met de geweldige combinatie van koolrabi en yuzu met een crème van pinda. Ik herhaal: een crème van pinda. Een opvallende combinatie die ik graag nog een keer zie. Daarbij kwamen geweekte tomaatjes met krokante knoflook en pistou (een lichte ‘saus’ op basis van basilicum, knoflook en olijfolie) en werd het geheel afgetopt met ingezuurde watermeloen.

Krokante groene kool in saus van aardappel

Maar toen volgde een gerecht waar ik persoonlijk heel enthousiast van werd. Knapperige groene kool (wat je je daarbij moet voorstellen? Een soort Nibbits, maar dan de culinaire variant) met ingemaakte tulpenbol, kerrie & cognac druifjes en gerookte Remeker kaas met een crème van baharat. Het bord verscheen op tafel waarna er een saus van gepofte aardappel langs het gerecht werd geschonken. En dat was de lekkerste saus die ik ooit hebt gegeten (of gedronken, wat doe je eigenlijk met vloeibare sauzen?).

Kokos met cacao en pinda

De laatste gang verscheen in een kokosnoot op tafel: kokos sorbetijs met een gelei van lychee, krokante rijst, pinda’s en een koekje van cacao. Gepaard met een zoete dessertwijn die perfect samenging met het frisse van het dessert.

Franse klassiekers met een twist bij Hoofdstad Brasserie in Amsterdam

Zelf proberen?

Het vegetarische menu wordt geserveerd in Goldfinch Brasserie in Waldorf Astoria Amsterdam. Je vindt het restaurant op Herengracht 548. Reserveren? Bel 020 – 718 4643 of mail naar [email protected]. Het restaurant is dagelijks geopend van 17:30 tot 22:30.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.