Deze nieuwe strandtent in Scheveningen is zó mooi (en het eten al helemaal)
Door een speling van het lot kwam Culy’s Nancy ineens terecht bij Hito: een fonkelnieuwe strandtent in Scheveningen. En we bombarderen ‘m meteen tot de mooiste strandtent die we ooit hebben gezien.
Lekkere strandtenten te kust en te keur, maar plekken waar je écht lekker kunt eten en waar je ogen uit hun kassen rollen van het mooie interieur, die zijn – in elk geval in ons land – schaars. Op je Scheveningen-lijstje mag je dus meteen Hito bovenaan zetten. Sterker nog: we vinden dat dit een omreisadres genoemd mag worden.
Hito: nieuw restaurant in Scheveningen
Let u op dat detail: de mensen achter Hito – Bram Post, Koen Verver en Rogier Trip – spreken van een strandhúís. Je kunt er terecht voor ontbijt, lunch en diner en alles is niet alleen gericht op een relaxte strandervaring, maar ook – komt dat even goed uit – op gastronomie.
Rogier Trip neemt er de keuken voor zijn rekening; hij werkte hiervoor als sous-chef bij Café Caron in Amsterdam. De menukaart leest Zuid-Europees, maar doet ons ook uitermate Baskisch aan – zowel qua ingrediënten als gerechten en kooktechnieken.
Zo zijn er bites als pan con tomate met dragon, druiven van de barbecue met gerookt Maldón-zout en charchuterie van Spaanse hammen als jamon Ibérico met Duroc-ham en Mojama: een delicatesse uit Andalusië van gedroogde, gezouten tonijn. Ook moeten we heel hard ons best doen om niet voor de aardappelchips met Centro Paleta de Cebo (Spaanse ham) en piparra (kleine groene pepers) te gaan. We zijn er tenslotte voor een late lunch.
Vers uit de Noordzee én Baskische specialiteiten
Zowel voor de lunch als het diner heb je keuze uit gerechten als prei van de barbecue met gezouten amandel en tuinkers, octopus met romesco, radicchio en sinaasappel of een lobster roll met avocado, mierikswortel en piment d’espelette. Ook een burger of scholletje vind je er op de kaart.
Wat je ook doet: bestel in elk geval de rauwe gamba’s met bieslook en piparra-vinaigrette (desnoods twee keer) en de poussin (Frans piepkuiken) met citroen, beurre noisette, tijm en specerijen. Echt een belachelijk lekker kippetje. De specialiteit van de chef is de Txuleton: zeg maar de ultieme Baskische steak, die ze hier in huis dry-agen.
Ontbijten doe je bij Hito met uitzicht op de zee en een tortilla, croissant of kommetje huisgemaakte Hito-granola binnen handbereik. En als de vijf in de klok zit, kun je er naast een biertje een goed glas Japanse whisky of signature cocktail bestellen – zoals een verrukkelijke coffee negroni.
Ook goed om te weten: er is een kindermenu.
De mooiste strandtent van Scheveningen
Een restaurant in Scheveningen aan het strand, waar je superlekker kunt eten is al genoeg reden om blij te zijn, maar we zeiden het al: Hito is ook nog eens de mooiste strandtent die we ooit hebben gezien.
Het is ruim en groot, zowel binnen als buiten. In het midden een grote bar, een open haard waar je van alle kanten omheen kunt kruipen en naast loungebanken ook tafeltjes om uitgebreider aan te dineren. Bordeauxrode tegels en kozijnen, houten meubels (die stoelen!) en natuursteen maken de ruimte koel en warm tegelijk.
Blikvanger is een wand met draaitafels waar elpees boven staan uitgestald en een lavalamp vrolijk z’n ding doet. We horen Sade, Arthur Verocai, Miles Davis en dromen hélemaal weg.
Het adres van Hito in (maar Hagenezen zeggen ‘op’) Scheveningen:
Strand Noord 1, 2586 ZZ in Den Haag
Kijk op de website van Hito voor actuele info en openingstijden.
Meer lekker eten aan het strand:
- Strandtenten in Nederland waar je lekker kunt eten: een overzicht
- De 8 leukste strandtenten in Zeeland waar je lekker kunt eten
- Bij strandtent Walhalla in Harderwijk eet je Ossobucco aan het strand
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F01%2FNancy-van-Batenburg1692-kopie.jpg)