Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 22 jul 2023
Leestijd: 4 minuten

Strandtenten in Nederland waar je lekker kunt eten: een overzicht

Sterrenzaken, de beste snackbars, vernieuwende horecaconcepten: zelden bevinden deze plekken zich pál aan het strand. Zonde? Misschien een beetje, want waarom zouden strandgangers geen recht hebben op ‘t beste eten? Voor iedereen met dezelfde vraag verzamelden we de parels onder de strandtenten. Waar je dus niet alleen van dat uitzicht, maar ook gewoon van het eten kunt genieten.

Een overzicht!

Strandtenten in Nederland met lekker eten

1. Uluwatu (Hoek van Holland)

Herkenbare gerechten die hier en daar toch een verrassend originele draai krijgen? Da’s hoe je de kaart bij Uluwatu in de Hoek hoek van Holland kunt omschrijven. Liefhebbers van de classics komen hier hoe dan ook aan hun trekken (Burgers! Zeevruchten! Bitterballen!), liefhebbers van hedendaags óók. In dat laatste geval zouden wij zonder twijfel opteren voor de Japanse zoete aardappelfriet (met kewpie en misocrunch), de sticky wings met blue-cheesedip of de krokante baguette met lichtgegaarde zalm en wasabi. Dit soort gerechten serveren ze trouwens zowel voor ontbijt, lunch als diner.

> Adres Uluwatu: Zeekant 57, 3151HW Hoek van Holland

2. Tent 6 in (Zandvoort)

‘s Winters bij het haardvuur voor meer warmte – ‘s zomers op hun terras voor verkoeling. Bij Tent 6 zit je altijd goed en dat geldt ook voor het eten. Het beste idee is hier om de tafel te laten vullen met deelgerechten als steak tartare, oesters, schelpjes en paté met brood. Baanbrekend zijn dit soort gerechten dan wel niet, met de goede producten, fijne presentaties en gulle porties zal dat het laatste van je zorgen wezen.

> Adres Tent 6: strandafgang 6, Boulevard Paulus Loot, 2042 AD Zandvoort

3. Bombaai (Westkapelle)

Dat je je bij Bombaai aan exotische happen mag laven, is nog een understatement. Hun streetfoodslinger gaat van Argentijnse empanadas tot Korean Fried Cauliflower, wakameloempia’s en Dim Sum. Een bont allegaartje? Misschien, maar dat hun uitgestrekte terras ieder jaar binnen de kortste keren gevuld geraakt met zonaanbidders is niet zonder reden. Lees: het is er gewoon lékker.

> Adres Bombaai: Strand Westkapelle 80, 4361 XZ Westkapelle

4. Strandpaviljoen Club Zand (Castricum)

Bij Club Zand weten ze dat de gemiddelde strandganger opknapt van royaal belegde flatbreads, van dampende friet met truffelmayo of van beachburgers met beef, chipotle en cheddar. Maar ook dat vega(n) opties niet saai mogen zijn; hun curry’s, tempeh bowls of gegrilde courgette zijn dat immers in geen geval.

> Adres Club Zand: Zeeweg 70, 1901 NZ Castricum

5. KAITO (Republiek Bloemendaal)

Aziatische invloeden en vis domineren de kaart bij Kaito: een nette zaak op de Zandvoortse strandboulevard. Het merendeel van de menu-opties bevat daarmee een knipoog naar het Oosten: van kabeljauw met miso tot zalm met ponzu en edamame met limoenbladolie. Met een portobello-roll en eentje met zalm is ook het departement sushi vertegenwoordigd, lekker met yuzu tonic of lycheethee. In vergelijking met de meeste strandtenten is de kaart hier wat spaarzamer – een gegeven waar we zelden rouwig om zijn.

> Adres KAITO: Boulevard Barnaart 24, 2041 JA Zandvoort

6. Restaurant Oost (Vlieland)

Vis smaakt lekkerder aan zee en op die leus doet restaurant Oost weinig concessies. Een verrassingsmenu met vis, schaal en/of schelpdieren is wat je ‘r kunt krijgen; kinder-, vlees- en vegetarische menu’s zijn niet verkrijgbaar. Een dappere keuze van het keukenteam, dat duidelijk weet wat ze doen. Resulteert dat in het beste van het beste op je bord? Wat had je nu gedacht…

> Adres Restaurant Oost: Fortweg 20 – 8899 CC Vlieland

7. Strand Ruig (Cadzand)

Als fans van surf- en turfgerechten weten ze bij Strand Ruig wel raad met vlees en vis – al dan niet in combinatie met elkaar. Zo is er een gerecht met buikspek en gambas maar kun je ook gaan voor dorade, visburgers of kalfs-ribeye. Dat neemt niet weg dat je er ook prima vegetarisch kunt eten overigens; ook wie geen vlees eet, zit hier goed. Fijn: elk gerecht is voorzien van een eigen dranktip. Chardonnay’tje bij de groene curry? Goed idee.

> Adres Strand Ruig: Zwartepolderweg 1A, 4506 HT Cadzand

8. Branding (Noordwijk)

Mosselen met zeekraal, Thai beef salad of laksa met scampi? Ook bij Branding in Noordwijk wordt het voor-ieder-wat-wils-motto overtuigend gecultiveerd. Dat wordt overigens goed onthaald door hun cliënteel, dat graag in het rieten meubilair neerploft met een – we noemen maar wat – Mad Mango Lassie in de hand. Óf met één van de cocktails natuurlijk, die ‘t zicht op zee hoegenaamd nog beter maken.

> Adres Branding: Kon. Astrid Boulevard 105, 2202 BD Noordwijk

Meer strand?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.