Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Restaurants 14 sep 2017
Leestijd: 4 minuten

Vertrouwd met een twist bij NELIS West (in Amsterdam-West)

Naast NELIS Oost is er nu ook NELIS West. De zaak in Amsterdam-oost groeide dusdanig uit zijn jasje dat een tweede vestiging werd geopend, met meer zitplekken (100, zowel binnen als buiten, op het terras) en meer mogelijkheden. Zo kun je hier ook terecht voor ontbijt, lunch en een fijne borrel.

Vertrouwd met een twist

NELIS West zit in De Baarsjes, aan het Witte de Withplein. Er is een groot terras voor de deur en de tramhalte bevindt zich – très praktisch – naast het restaurant.

Binnen zijn er tafeltjes van verschillende grootten, met bankjes en stoeltjes. En ook een aantal grotere tafels, voor als je hier met je vriendengroep aanschuift. Het pand is twee keer zo groot als de vestiging in Oost.

Vanavond zijn er grotere en kleinere groepen, maar ook stelletjes (leuk: van jong tot oud en alles daar tussenin), goed verdeeld over de zaak (lees: je hebt geen last van elkaar). Een ander verschil met de vestiging in Oost, is dat je hier niet alleen kunt dineren, maar ook ontbijten, lunchen en borrelen.

Eigenaar en chefkok Kees van Marle startte NELIS Oost 2,5 jaar geleden, samen met Inge Galema. De keuken is het terrein van chef Robert de Balbiaan (hij kookte ondermeer bij Bridges*, Terpentijn en De Gouden Reael). Uit zijn keuken komen vertrouwde gerechten, met een moderne, eigen twist. En dat gaan we proeven.

NELIS

Culy ontdekt… NELIS West

Meteen valt ons op dat er een goede sfeer hangt en hoe relaxed gastheer en gastvrouw zijn. Als een paar goede vrienden bij wie je komt eten. Vrijwel meteen verschijnt er ook wat lekkers op tafel: een klein soepje van broccoli met paarse bloemkool. Daarnaast wat popcorn met Marokkaanse kruiden en een schaaltje met olijven. We drinken er een Amsterdams biertje van Brouwerij ‘t IJ bij.

Je kunt natuurlijk een lekker voorgerecht kiezen, zoals gemarineerde zalm met venkelsalade, granaatappel en mierikswortelmayonaise. Of de dungesneden gemarineerde entrecôte, met Parmezaanse kaas en truffelmayonaise. Toch lonkt meteen dat plateautje om te delen, ‘Naastenliefde’ geheten.

NELIS West

Op dit plankje treffen we goddelijk gelakt buikspek met tot onze verrassing lekker grove ras el hanout, in dit geval ook met venkelzaad en korianderzaad. Daarnaast geitenkaasmousse met blauwe bes en een knapperige sesamflorentine, met een lekkere donkere karamelsmaak.

Verder is er een wonton met daarop gemarineerde entrecôte met truffelmayo en Parmezaanse kaas, een bitterbal met oude kaas van Holtkamp en in het theekopje: rillette van makreel met een mousse van rode biet en granaatappelpitjes. Zo bij elkaar is het een feest aan smaken en texturen. Mensen komen dan ook speciaal naar NELIS voor zo’n portie naastenliefde.

NELIS West

Harder & kalfsribeye

Als hoofdgerecht bestellen we op de huid gebakken harderfilet met een crème van wortel en gember, geglaceerde groenten en een saus van harissa. Daarnaast de kalfsribeye met zoete aardappelfrittata, pimientos de padrón en jus de veaux.

harderfilet NELIS

Beide borden bevatten ruime porties (we krijgen het zelfs niet helemaal op) met veel groente (lekker beetgaar), veel vlees en vis en relatief weinig koolhydraten. Gunstig!

Zowel de kalfsribeye als de harder zijn perfect gegaard en we vinden ook de saus van harissa heerlijk pittig bij de crème van wortel en gember. Dit kunnen we eten tot we erbij neervallen!

NELIS West kalfsribeye

De zilte zeekraal bij de harderfilet is heerlijk, maar omdat er vrij veel van op het bord ligt, krijgen we er wel enorme dorst van. Maar dat mag de pret niet drukken: gewoon nog een lekker biertje of wijntje bestellen.

Omdat we na deze ruime porties behoorlijk vol zitten, kan er éigenlijk geen toetje meer bij. Maar omdat er lekkere dingen op de dessertkaart staan, gaan we toch overstag en besluiten we de panna cotta van karamel en zeezout te delen.

NELIS West

Die is lekker zoet, waarbij de toevoeging van passievrucht een fijne tegenhanger vormt. Het karamelijs is voor de ene tafelaar wel érg zoet, maar de ander vindt het heerlijk. De chocoladecrumble en het lekkere brosse koekje zijn top.

Overigens is er ook een uitgebreide kaaskaart en kun je je avond ook nog feestelijk afsluiten met een proeverij van 3 dessertwijnen.
Wij gooien onze servet in de ring en zijn klaar voor vanavond. We hebben lekker gegeten op een fijne plek.

Relaxte plek

“We weten waar we goed in zijn en daar richten we ons op”, vertelt eigenaar Kees ons nog, vlak voordat we het restaurant verlaten. Het draait bij NELIS dan ook niet om een concept waar de boel aan is opgehangen, maar om een goede keuken en fijne gastvrijheid. En dat maakt dit restaurant nou juist tot zo’n relaxte plek.

NELIS West is elke dag geopend vanaf 11:00 uur en sluit zodra de laatste gasten de deur uit gaan. Reserveren kan online.

NELIS West

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.