Redactie
Redactie Inspiratie 31 jul 2012
Leestijd: 2 minuten

Beste bitterbal van Amsterdam blijkt van Holtkamp bij Café Luxembourg

De beste bitterbal van Amsterdam wordt geserveerd bij Café Luxembourg op het Spui. De kalfsbitterbal is afkomstig van de Amsterdamse Patisserie Holtkamp. Dit is het resultaat van de bitterballentest die afgelopen maanden is gehouden in de hoofdstad.

Vijf maanden testte een klein en onafhankelijk team onder leiding van Vincent van Dijk van HBMEO bitterballen bij meer dan 140 cafés, hotelbars en restaurants. Naast de kwaliteit van de bal beoordeelden de bitterbaltesters ook de presentatie. Mede gestuurd door tipgevers bezochten de testers anoniem en onaangekondigd horecagelegenheden door de hele stad.

Patisserie Holtkamp
“De kalfsbitterbal van Holtkamp staat met stip op één. Deze kwaliteitsbal is zeer subtiel en heeft een flinterdun krokant jasje door een fijne paneerlaag. Het interieur van een romige ragout, rijk gevuld met kalfsvlees en een goede balans tussen de overige ingrediënten.  Luxembourg serveert deze respectvol, zonder pretenties,” zegt Vincent van Dijk. “Dit café heeft volgens ons het beste balgevoel van de hele stad.”

bitterballen_13_590x787

Van Dobben & Oma Bobs
Vincent van Dijk: “Verreweg de meeste ballen waren afkomstig van Van Dobben of Oma Bobs Snacks, waarbij de laatste beduidend beter van kwaliteit is. Een enkele keer zijn we een handgemaakte bitterbal tegengekomen, die niet per definitie beter was dan de merkballen. Daaruit bleek keer op keer hoe moeilijk het is om een goede bitterbal te bereiden. Over het algemeen waren we te spreken over de kwaliteit van de bitterbal. Slechts één keer hebben we de ballen terug moeten sturen, omdat deze nog bevroren waren en slechts één keer hadden ze iets te lang in het frituurbad gelegen.”

Overige winnaars:

Beste vegetarische bitterbal: Moes – bitterballen van erwtjes & munt
Beste handgemaakte bitterbal: InterContinental Amstel Hotel, mooi van smaak, prachtige presentatie
Beste budgetbal: Café ’t Gasthuys, 12 ballen voor 4 euro
Beste presentatie: The College Hotel – bitterbal met een toefje peterselie op oud-Hollands servies
Beste buitenlandse bitterbal: Eetcafé Van Beeren – Braziliaanze bitterbal van bakkeljauw (coxinha)
Meest originele bitterbal: Living Room Park Hotel – een bitterbal van bittere chocolade met kokosvulling

bitterballen_08_590x787

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.