Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Dineren 7 mei 2017
Leestijd: 3 minuten

Bij MARCUS restaurant in IJsselstein wordt serieus goed gekookt

MARCUS had al een koffiezaak slash café slash wijnbar in IJsselstein. Daar kun je lunchen en borrelen. Elke laatste zondag van de maand veranderden ze in een pop-up restaurant. Dat beviel zó goed, dat ze even verderop MARCUS restaurant openden.

Ontzéttend leuk dat er in IJsselstein – een klein stadje nabij Utrecht – naast eenvoudige cafés en restaurants nu ook een zaak is waar op niveau wordt gekookt. Het ziet er bovendien allemaal top uit: het interieur is vrij donker, wat een stoere sfeer geeft. Er staan volop groene planten én er is een platenspeler waarop de mensen uit de bediening de hele avond plaatjes draaien.

Er zijn veel kleine tafeltjes maar er is ook een grote tafel waar je met een grotere groep kunt aanschuiven. Op het krijtbord daarachter prijkt het favoriete bier van de chef. De aandacht wordt vooral getrokken door de open keuken achterin de ruimte, met een grote lichtkoepel erboven. Daar zie je de chef aan het werk.

Bij MARCUS bestel je een drie, vier of vijf-gangen-menu (voor respectievelijk € 29,50, € 35,50 en € 39,50). Per gang zijn er zes opties: 2 maal vlees, 2 keer vis en 2 keer vega. Het leukste is natuurlijk om de chef zijn gang te laten gaan.

Da’s trouwens Justin Verburgt, die in zijn eentje achter de potten en pannen staat. Zowel hij als de mensen uit de bediening hebben een rugzakje met ervaring in sterrenzaken. Elke drie maanden veranderen ze de menukaart.

MARCUS

Tonijntartaar en bouillabaisse

Meteen komt er een zakje groentechips en een bakje olijven met kruiden op tafel. Het smaakt allemaal vers en huisgemaakt, lekker. Vrij snel daarna volgt – ook weer supervers – olijvenbrood met olijfolie. In plaats van het zoutmolentje hadden we liever wat grof zeezout gehad (dat dipt lekkerder), maar dat is een detail.

Voor de eerste gang krijgen we een prachtig bord voorgeschoteld, voor de helft gelakt met rode biet. Daarop tonijntartaar met ponzu, dashi, waterkers, sesam en een crumble van zwarte olijven. De zwarte olijf geeft het idee van zeewier/nori, zowel qua uiterlijk als qua smaak. Ontzettend goed gevonden. Van dit bord worden we blij.

Onze tweede gang bestaat uit gamba’s en kokkels met paella, gepofte wilde rijst en aardappelpartjes. Daarbij wordt een feloranje bouillabaisse geschonken.

De gepofte rijst geeft het gerecht iets aards en de bouillabaisse is lekker pittig. Alle onderdelen afzonderlijk zijn ook perfect gegaard.

Mayonaise van tom yam

Voor ons hoofdgerecht wordt ons tafeltje feestelijk gevuld: we krijgen een bordje met daarop eend en peen, mayonaise met tom yam-kruiden, gepofte tomaatjes en wederom de crumble van zwarte olijven. Daarbij zet de chef altijd wat bijgerechten op tafel, wordt ons verteld. In dit geval: lekkere aardappelpartjes in de schil, gepofte tomaatjes en wortels.

Het is een ruime portie: drie grote plakken eendenborst, een puree van wortel en dan nog worteltjes en tomaatjes. Daardoor zijn de bijgerechten zelfs te veel voor deze eter.

De tafelgenoot slaat juist enthousiast toe op de aardappeltjes (mét mayonaise). Het is dus misschien maar net of je een grote eter bent of niet (en of je daarvoor het hele zakje groentechips hebt verorberd, misschien). En wellicht moeten we volgende keer gewoon even om een doggybag vragen.

Als dessert verast de chef ons met cheesecake van schapenkaas met eigengemaakte gin (botanicals die hij daarin heeft gebruikt zijn yuzu en buddha’s hand), chocolademousse en sinaasappelsaus. Daarbij nog vanille-ijs en rozijntjes.

Niet te zoet, mooi in balans en de rozijntjes geven het gerecht structuur. Ook de dessertwijn past hier weer heel mooi bij. Sowieso hebben we de hele avond heerlijke wijnen geserveerd gekregen.

Nadat het laatste druppeltje wijn is opgedronken, sluiten we de avond af met thee en de slow coffee (filterkoffie) waar MARCUS om bekend staat. We worden nog verwend met wat lekkere bijpassende zoetigheden, zoals mini brownies en chocolate chip cookies.

Terwijl er op de platenspeler nog een plaat van Bob Marley wordt opgezet, wandelen we dit leuke, relaxte restaurant weer uit. MARCUS is een hele fijne aanwinst voor IJsselstein en omgeving.

MARCUS

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.