Redactie
Redactie Inspiratie 30 jan 2017
Leestijd: 1 minuut

Een Thaise klassieker: tom yam soep

Wie ooit in Thailand is geweest, heeft naast mango met sticky rijst en pad thai vást ook tom yam gegeten. Deze pittige soep is een echte Thaise klassieker.

Tom yam, soms ook wel eens tom yum genoemd (yum!) is een heldere soep met een pikant randje. Ook in buurlanden Laos, Maleisië, Singapore en Indonesië wordt deze soep geserveerd, en zoals bij veel Aziatische gerechten is -ie overal net ietsje anders.

Tom yam is eigenlijk een heel algemene benaming; ‘tom’ betekent koken en ‘yam’ staat voor pittig en zuur. Die twee smaken zijn dan ook het belangrijkst in dit gerecht: de ultieme balans tussen spicy en zurig.

culy.nl-3305

De belangrijkste smaakmakers in deze soep zijn knoflook, citroengras, djeruk purut (limoenblad), limoensap, verse chilipeper, koriander en Thaise basilicum.

De vulling van de soep kan ontzettend verschillen. Vaak zit er kip (kai), varken (moe) en garnalen (kung) in, of een mix daarvan. Ook champignons worden vaak toegevoegd. Ook een populaire variant is tom yam thale met allerlei zeevruchten, zoals gamba’s, inktvis, mosselen en andere stukjes vis. Vaak wordt hier een scheut kokosmelk aan toegevoegd voor een fris en romig effect.

Wil je weten hoe je traditionele Tom Yum Kung soep (met garnalen) maakt? Culy’s Monique leerde het in Thailand en plaatste het recept hier.

portrait of thai tom yam soup in a bowl on the wooden table

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.