Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Restaurants 23 sep 2020
Leestijd: 4 minuten

Cocktails met koekjes en witte schuimsnorren op het nieuwe menu van Super Lyan

Super Lyan is een zaak die we – sinds de opening ervan – al héél vaak hebben aanbevolen bij vrienden en familie. Hoe kan het ook anders: de barmannen van deze cocktailbar komen uit Londen (waar ze één van de beste cocktailbars ter wereld runnen), de cocktails zijn simpelweg on point en dat ook nog in een funky roze interieur. Toen Super Lyan heropende met een nieuw menu (na een periode gesloten te zijn geweest door het coronavirus), móésten we er wel heen om te testen – dat begrijp je.

Hoewel team Super Lyan de kaart volledig heeft vernieuwd, bleef het interieur gewoon hetzelfde. Gelukkig maar, want we blijven ons verwonderen over het knappe staaltje interieurdesign, dat geïnspireerd is op het optimisme van de jaren ’50. Knalrode lederen banken, roze stoeltjes van velvet, neonverlichting all over the place en een ronde bar om ú tegen te zeggen. We willen er wonen.

interieur bij Super Lyan
Bron: Ashkan Mortezapour/Super Lyan

Cocktailtaps

Als starter móéten we beginnen met een cocktail van de tap (!). Want yes, dat lees je goed. Super Lyan beschikt over twee cocktailtaps, die in hun huidige menu vertegenwoordigd worden door een Amaretti Sour en de East 8 Straight Up. Die laatste is een smeuïge, friszoete ‘Pornstar Killer’ met wodka, Aperol, lychee en passievrucht. ideaal om de avond mee te openen.

De Amaretti Sour is minder uitgesproken zuur dan een klassieke Amaretto Sour, maar heeft een verfijnd zoetje dat toe te schrijven is aan de Italiaanse bitterkoekjes (amaretti, vandaar de naam van de cocktail) die verwerkt zitten in de cocktail. Cocktails met koekjes erin dus. Draai die tap maar open.

Amaretti Sour met bitterkoekjes
De Amaretti Sour met Italiaanse bitterkoekjes. Bron: Ashkan Mortezapour/Super Lyan

Bijenwas en zeevenkel

Ook de cocktails die later volgen bevatten steeds een spannend ingrediënt. Zo is er de Beeswax Old Fashioned, die onze aandacht trekt omwille van de bijenwas. Dat laatste proef je niet zozeer in de smaak, dan wel in de textuur, concluderen we. Da’s meteen ook de kracht van de cocktails bij Super Lyan. Nooit heb je het gevoel dat ingrediënten overdadig zijn, maar telkens zijn ze subtiel gedoseerd zonder dat het saai wordt.

Die lijn zien we ook weer bij de Turbo Cider: een heldere cocktail met Johnnie Walker, vermouth en zeevenkel. Ook hier mondt dat weer uit in een perfect harmonieus drankje met mooie rokerige en bittere ondertonen. Al gauw dopen we de Turbo Cider tot favoriet.

Beeswax Old Fashioned
Bron: Ashkan Mortezapour/Super Lyan

Super Lyan’s signatuur

Er zijn nog twee cocktails waarvan we niet naar huis willen keren zonder ze geproefd te hebben. Ten eerste de Mayaimi Vice, de signatuur van de nieuwe kaart. “En zorg vooral dat je na je eerste slok een witte schuimsnor op je gezicht hebt. Anders heb je de ervaring niet écht gehad!”. Met succes volgen we de instructies op.

Qua smaak is deze cocktail uitgesproken zoet met een subtiel bittertje. In combinatie met het dikke, rijke coconut daiquiri-schuim doet de cocktail een beetje denken aan een volwassen versie van een oldskool aarbeienmilkshake. Of tropical fun, zoals ze’t bij Super Lyan omschrijven.

Mayaimi vice
De Mayaimi Vice signature cocktail. Bron: Ashkan Mortezapour/Super Lyan

Ten tweede is er de Almond Grasshopper met Bacardi, witte chocolade en munt. Afgaande op de beschrijving weten we niet wat we moeten verwachten (en of we dit überhaupt lekker zullen vinden), maar the proof of the pudding is in the eating. Ons besluit: de Grasshopper is een unieke, onderscheidende cocktail die heel anders is dan wat je gewend bent.

Koppel het dus even los van wat je kent en beschouw de Grasshopper als een nieuw drankje op zich, dat trouwens net zo goed een dessert zou kunnen zijn. Daarmee is het niet het soort cocktail dat je de hele avond zou blijven bijbestellen, maar eentje om met aandacht te proeven op een geschikt moment (bijvoorbeeld als zoetje om de avond mee af te sluiten).

Almond Grasshopper van Super Lyan
De Almond Grasshopper met Bacardi, witte chocolade en munt. Bron: Ashkan Mortezapour/Super Lyan

De bites @ Super Lyan

Aanvullend op de cocktails proeven we tussendoor ook een aantal bites van het nieuwe menu. Zo zijn er de deviled eggs: eenvoudige gevulde eitjes met een knapperig zilveruitje dat mooi afsteekt bij de zalvige crème.

Ook de crispy chicken met saté dip en limoen komt op tafel. Van alle crispy chicken die we de laatste tijd hebben geproefd, wint deze een hoofdprijs in knapperigheid. Perfect met de pindadip en een fris uitgeknepen limoentje.

Tot slot zijn we ook benieuwd naar de gevulde pepers. Dat blijken milde, rode pepers te zijn die gevuld zijn met een rijke roomkaas, waarna ze gefrituurd worden en geserveerd worden bij een pittig paprikasausje. Wanneer die pepers in je mond knappen en de kaasvulling er bijna uitbarst besef je spontaan: het leven is mooi.

Chicken skewers bij Super Lyan
Bron: Ashkan Mortezapour/Super Lyan

Het adres van Super Lyan

Je vindt Super Lyan aan de Nieuwezijds Voorburgwal 5 in Amsterdam, bijna tegenover het Centraal Station. Je kunt naar binnen via de lobby van hotel Kimpton De Witt, maar de bar heeft ook een eigen ingang.

Openingstijden: Super Lyan is van woensdag t/m zondag geopend vanaf 17:00 uur tot 01:00 uur.

Meer cocktailbars in Amsterdam:

Gevel van Super Lyan
Bron: Ashkan Mortezapour/Super Lyan

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.