Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Restaurants 23 aug 2020
Leestijd: 5 minuten

Arturo Dalhuisen x Bellezza pop-up restaurant: opwindend tot-en-met

Toen het team van restaurant Daalder onlangs met vakantie ging, vroegen zij sterrenchef Arturo Dalhuisen (The White Room*, De Leest***) om zolang op hun keuken te passen. Dat bleek zó’n succes dat Arturo doorgaat met de pop-up. Ditmaal op een andere, wel hele bijzondere locatie: in het nieuwe restaurant Bellezza op de Wallen in Amsterdam.

Op de Wallen gebeurt iets héél tofs

Restaurant Bellezza is nog niet officieel af, maar tot het zover is, kookt Arturo Dalhuisen hier met zijn team het meest opwindende diner dat we de laatste tijd hebben genoten.

In het pand zat eerder restaurant Blauw aan de Wal. Over drie maanden wordt het Bellezza della Vitta, een samenwerking tussen initiatiefnemer en eigenaar Melcher de Wind en chef Dennis Huwaë (Daalder, Edel by Dennis). Wie er dan gaat koken, is nog niet bekend. Tot die tijd is het Bellezza pop-up restaurant: het domein van Arturo.

Ook hier kookt Arturo weer een mix van zijn eigen signature dishes en favorieten van Daalder. Arturo vertelt ons dat hij en Dennis de verdiensten van de pop-up straks in een nieuwe zaak zullen steken. Wordt vervolgd dus!

Arturo Dalhuisen x Bellezza
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Bellezza pop-up restaurant

En hoe veelbelovend de plannen voor het Bellezza della Vitta voor ná die drie maanden klinken (zo zullen er straks op videowanden beelden worden getoond passend bij de gerechten en zul je tijdens je diner langs verschillende verdiepingen worden geleid), raden we je echt aan om hier in de tussentijd gauw langs te gaan. Want wat Arturo hier doet, is te gek.

Het begint natuurlijk al een beetje met die locatie. Ergens tussen de ramen en seksclubs op de Wallen loopt een steegje dat je naar een hofje leidt. Daar, tegenover de vijgenbomen, zit Bellezza. Binnen heeft het restaurant – als knipoog naar de omgeving – de sfeer van een Parijse nachtclub. Zo eentje waar je alleen via-via terechtkomt, met een zweem van mystiek.

Arturo Dalhuisen x Bellezza
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Op naar het eten

Arturo kookt hier een vijf- of zevengangendiner met gerechten waarvan de kleuren en smaken van het bord afspatten. À la carte bestellen kan ook. We laten je graag in foto’s zien wat je kan verwachten.

Krokant van braam met tonijn en radijs
Bron: Justin de Nooijer voor Culy
Meloen hangop yuzu
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

De amuses geven al een goede indruk van de lijn die ingezet gaat worden. Allereerst een krokantje van braam met radijs en tonijn. Ontzéttend lekker: een vederlicht, krokant jasje, het vettige van de tonijn en een fris zuurtje en zoetje van de braam. We bewonderen hoe superfijn alles is gesneden.

Daarbij in een glaasje: meloen met hangop en sorbet van yuzu. Deze amuse bouche geeft ons een heerlijke frisse, koude kick. En de dille die in de amuse is gebruikt zingt nog lang na.

Watermeloen biet en noordzeekrab bij Bellezza
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Wist je dat watermeloen en biet fantastisch bij elkaar passen? Nee, wij ook niet. En aalbes, en noorzeekrab ook, zo blijkt. We snappen niet hoe Arturo en zijn team zulke heldere, frisse kleuren in dit gerecht hebben weten te krijgen. Het witte gelletje dat naar kaffir lime smaakt, past er te gek bij.

Langoustine, zeekraal en lavas
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Bij het volgende gerecht drinken we een Chenin Blanc uit de Loire: altijd een hit in ons boekje. Maar ook perfect gepaired met het gerecht van geroosterde langoustine en gerookte aardappel met zeekraal en lavasolie (een signature dish van Arturo).

De wijn past zowel bij het aardse van de aardappel als bij de rijke vettigheid van de langoustine.

Bellezza
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

En over rijke vettigheid gesproken: van het volgende gerecht wil je je moeder bellen om haar te vertellen hoeveel je van haar houdt. Een perfect zacht gegaard ei, croutons van brioche, een emulsie van morieljes en Parmezaanse kaas: als dit geen liefde is, weten wij het ook niet meer.

Kabeljauw met jasmijn beurre blanc
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

In het gerecht dat daarna komt, laten de smaken zich iets minder makkelijk ‘lezen’: kabeljauw met jasmijn beurre blanc (!) en verschillende texturen van wortel. Een subtielere gang dan de vorige gangen, maar dat maakt het misschien nog wel interessanter om te ontdekken. En de cuisson van de vis is bewonderenswaardig.

We drinken er een oranje wijn bij waarvan we meteen 12 flessen willen inkopen: een Derthona 2017 van wijnhuis Ricci uit het Italiaanse Piemonte. Spannend wat de wijn en het gerecht hier met elkaar doen.

Duif met pistache van Arturo Dalhuisen
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Na die ontdekkingsreis, vallen we weer in de vertrouwde armen van een klassieker van Arturo: duif met pistache en kers. Op papier al een perfechte combi, maar in het echt zo mogelijk nog meer. Dat komt onder meer doordat die pistache op verschillende manieren terugkomt: als krokante textuur bovenop de duif, maar ook in een crème en een olie. Sensationeel, durven we te stellen.

Mandarijn met kokos en yuzu
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

De desserthemel

Het is de bedoeling dat je straks bij Bellezza della Vitta na de hartige gangen een verdieping naar boven gaat. Daar wacht een ruimte die is omgetoverd tot een paarsroze ‘hemel’, alwaar je geniet van een dessertbuffet.

Die desserthemel weet Arturo ondertussen ook met beide benen op de begane grond te bereiken. Want in zijn dessert van mandarijn en kokos, is het alsof we een soort mandarijn op steroïden krijgen voorgeschoteld. De yuzu in het nagerecht, lijkt de citrussmaak van de mandarijn te versterken. Echt een tof effect.

Stroopwafel van Daalder
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

En natuurlijk. Je weet pas écht dat je met Daalder te maken hebt gehad, als je ‘de iconische stroopwafel’ krijgt voorgeschoteld. Van de stroop is een ‘koekje’ gemaakt en van de koekjes is ijs gemaakt. Met lekker veel zout erin, om je smaaksensoren te prikkelen (meer, meer, meer!).

Verfijnd en toch opwindend

We gaven het aan het begin van dit artikel al weg: dit is het meest opwindende menu dat we de laatste tijd hebben gegeten. Ontzettend verfijnd – laat dat maar over aan sterrenchef Arturo! – maar nergens stijf of saai. In tegendeel zelfs: het is energiek, fris, en kleurrijk. Dat geldt wat ons betreft zowel voor de opbouw van het menu en de gerechten als de locatie van deze pop-up.

Haast je hierheen.

Het adres van Bellezza pop-up restaurant:

Oudezijds Achterburgwal 99
1012 DD Amsterdam

Geopend van donderdag t/m maandag vanaf 18:00 uur. Reserveren kan online. 

Meer pop-up restaurants:

De desserthemel bij Bellezza
Bron: Justin de Nooijer voor Culy
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.