The White Room in Grand Hotel Krasnapolsky

Het is allang geen geheim meer: NH Collection Grand Hotel Krasnapolsky heeft driesterrenchef Jacob Jan Boerma aangetrokken om het hotel culinair op de kaart te zetten. Onder meer door Restaurant The White Room onder zijn leiding (op)nieuw te open. Culy’s Joyce mocht voorproeven.

Tekst en foto’s: Joyce Bielderman

Even een korte geschiedenisles. The White Room opende in 1885 voor het eerst de deuren. Toen werd dit restaurant ‘De Witte Kamer’ genoemd. Later ging het verder onder de naam Reflet. Maar ook daaraan kwam een einde.

Een uitgebreide verbouwing volgde. ‘De Witte Kamer’ is namelijk een monument. En dat had gevolgen… Hele goede gelukkig, want hierdoor is het interieur anno 2016 een combinatie tussen prachtig oud en chique nieuw.

interieur_WR1_culyinterieur_WR2_Culy

Een scala aan amuses

Een mooie binnenkomer. Maar wat (misschien) nog wel belangrijker is… Krijgen we antwoord op de vraag of we de keuken van Jacob Jan Boerma herkennen in het menu?

Grand Café Krasnapolsky, sinds oktober ook onder zijn leiding, serveert ‘klassiekers in een Boerma-jasje’. Culy testte dit vorig jaar. Zal The White Room meer signatuur hebben?

We verklappen het meteen: ja! Niet alleen start de lunch met een scala aan amuses, er staan ook meerdere desserts op het menu. Iets wat je ook kunt verwachten als je naar De Leest in Vaassen gaat.

macaron_zalm_komkommer_WR_Culy

De frisse tonen van Jacob Jan Boerma

Die amuses zitten vol ‘frisse zuren’ en zijn gemaakt van (veelal) lokale producten aangevuld met (vaak) Aziatische ingrediënten. Dit keer onder meer: ponzu en cumbava, ofwel kaffir limoen.

Een paar voorbeelden? Luchtige yoghurt met rode biet en basilicum. Een bonbon van tomaat met spicy meringue. En een bombe van geitenkaas met doperwten en een vinaigrette van chorizo en appel.

yoghurt_rode_biet_WR_Culytomaat_WR_culygeitenkaas_chorizo_WR_Culy

Een nieuwe chef achter het fornuis

De rest van het menu (zeven gangen!) wordt deze trend doorgezet. Denk aan langoustine met wortel, specerijen en limoen. Of forel met krokante aardappel, groene mosterd en jonge knoflook.

Het is dus duidelijk dat Jacob Jan Boerma zich met dit menu bemoeit. Toch voert hij hier zelf niet zijn visie uit; dat doet Arturo Dalhuisen, een chef uit de keuken van De Leest in Vaassen.

makreel_duindoornbes_WR_Culylangoustine_wortel_specerijen_limoen_WR2_Culyforel_aardappel_mosterd_knoflook_WR_Culy

Lest best…

De chefs werken wel heel nauw met elkaar samen. Dat proef je ook terug in de desserts. De eerste: diverse bereidingen van aardbei met cumbava en guave. En het tweede ‘toetje’: citroen, aloë vera en karnemelk.

aardbei_WR_Culy
citroen_aloe_vera_WR_Culy

The White Room smaakt naar meer

En er is meer goed nieuws… De menuprijzen zijn best aantrekkelijk. De prijs voor een driegangen-lunch is € 37,50. Dineren kan – voor vier gangen – vanaf 65 euro. Wij komen terug!

Adres The White Room

Je vindt The White Room in Grand Hotel Krasnapolsky op de Dam 9 in Amsterdam.

The White Room is voor lunch geopend van donderdag t/m zaterdag.
Dineren kan van dinsdag t/m zaterdag.

Wat eten we vandaag?

Schrijf je in de voor de mailing voor de lekkerste inspiratie

Reageer op artikel:
The White Room in Grand Hotel Krasnapolsky
Sluiten