Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Restaurants 28 apr 2020
Leestijd: 6 minuten

Culy ontdekt… afhalen bij restaurant De Goedheyd in Utrecht

Iets te vieren? Of gewoon zin in iets leuks (en lekkers!) nu alle dagen hetzelfde lijken? Onze tip: ga afhalen bij De Goedheyd in Utrecht. Dit restaurant vecht zich dapper door de lockdown heen door nu te starten met take-away. En Utrechters staan ervoor in de rij.

Volop culinaire ambitie

Precies één dag nadat de intelligente lockdown werd afgekondigd, ging ons artikel over De Goedheyd in Utrecht live op Culy. Dat hadden we zo ingepland toen we nog niet konden bevroeden dat de complete horeca in Nederland op slot moest. “Volop culinaire ambitie in een bruisende zaak”, kopten we toen nog. En: “Chef Dustin is zo’n jonge chef met bakken ambitie. Hij is trots op zijn zaak, trots op het werk dat hij neerzet en als hij vertelt over wat hij doet, doet hij dat vol passie”, schreven we.

Je moet er toch niet aan denken dat de zaak die je hebt opgebouwd en die je met zoveel passie runt, van de ene op de andere dag verplicht dicht moet? Zonder enig zicht op een datum waarop je weer mag openen? Toch reageerden ze nog monter op ons artikel: “Ondanks de Corona crisis en 3 weken dicht zijn wij toch wel heel erg blij met de review van Culy”, schreef het restaurant die dag nog op Instagram. Je begrijpt dat ze meteen ons medeleven hadden.

Zalm, zwarte linzen en wijn
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Afhalen bij De Goedheyd

Gelukkig blijkt de Nederlandse horeca ook inventief en veerkrachtig en ontspruiten er tal van toffe initiatieven om te overleven in een tijd waarin er geen geld binnenkomt en het vooruitzicht onzeker of soms zelfs somber is.

Zo waren we verheugd toen Dustin ons onlangs mailde om te vertellen dat De Goedheyd nu ook een take-away menu aanbiedt. “Een 4-gangenmenu zoals je van ons gewend bent; bewerkelijk en met veel smaak”, aldus de chef. YES! Geheel in de stijl van het restaurant, doen ze geen consessies. Ze doen wat ze altijd doen. Maar dan toevallig in afhaalbakjes.

Dat betekent dat je dus vier gangen aan topgerechten bij ze kunt afhalen. Uitbreiding naar vijf of zes gangen is ook mogelijk, waarbij je jezelf trakteert op de chefs specials als eendenleverterrine met kardemom en salade met een halve kreeft. Ook het kaasplankje kan worden mee besteld en je maakt er al helemaal een culinair festijn in quarantaine van als je daar dan ook nog bijpassende wijn(en), charcuterie & olijven en brood met hun fantastische huisgemaakte truffelboter bij bestelt.

Aspergesalade bij De Goedheyd
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

In de rij

Als we op vrijdagavond rond 17:30 uur arriveren bij het restaurant, zien we dat het eerste afhaalmenu nu al een succes is (later vernemen we dat het ook compleet was uitverkocht): er blijkt zich een lekkere rij voor het restaurant te hebben verzameld. Iedereen staat netjes op 1,5 meter afstand van elkaar, met de snufferd in de zon. Er heerst een haast feestelijke sfeer, want ja: het vooruitzicht op een avondje lekker tafelen – hetzij in dit geval dus thuis –  is natuurlijk iets om vrolijk van te worden.

Een groot raam in het restaurant doet nu dienst als afhaalloket en op de achtergrond zien we de chef en zijn team druk in de weer in de keuken. Alle gerechten worden netjes verpakt in kartonnen tasjes en bakjes meegegeven, inclusief uitgebreide instructies die we zowel mondeling als op papier meekrijgen.

Eenmaal thuis dekken we de tafel netjes en starten we met de eerste twee gangen, die beide op kamertemperatuur kunnen worden gegeten.

Eendenlever terrine met vijg en kardemom
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Chef’s special

Al bij de eerste hap proeven we de bekende kookstijl van het restaurant terug. Het voorgerecht bestaat uit tranches van prachtige gepekelde zalmfilet met poeder van grove specerijen. Daarbij nog fregola nero, bieten meringue en bieten mayo, crème van broccoli en limoen, wasabi crunch, zoetzure groenten en Oosterse gel (die gel kennen we nog uit het restaurant en die is zóóó lekker). Heel veel smaken, heel veel texturen: feest op je kartonnen bord.

De tweede gang staat omschreven als ‘salade wit goud’. Het is dus een aspergesalade, maar dan in een super creatieve representatie. Elementen asperge, aardappel, ei en ham zijn allen aanwezig, maar dan in een eigenwijs jasje. Denk aan een residu van appelstroop & langoustine dat erbij wordt geserveerd (in zo’n mini pipetje dat je moet uitknijpen), dun gesneden pastrami met een randje van fijne kruiden en de lekker droppige smaak van dragon.

Van de chef’s special van eendenlever met kardemom vallen we echt even stil. Die is net zo goed als het klinkt, met ingemaakte truffel, stukjes suikerbrood, vijg en balsamico. Als je jezelf een opkikker gunt in deze tijd: this is it.

Afhalen bij De Goedheyd in Utrecht
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Even aan de slag voor het hoofdgerecht

Voor het hoofdgerecht moeten we even aan de slag en dat doen we met liefde. We warmen de Roseval aardappeltjes kort op in de oven, bedruipen de groenten met de boter en knoflookolie in een pannetje en in een ander pannetje verwarmen we de rode wijnsaus. De flat iron steak is al voorgegaard en zit in een zakje, dat we 10 minuutjes in een bakje heet water moeten laten zakken. Daarna halen we het vlees uit het zakje en bakken we het een minuutje per kant bruin in een pan.

We vinden het leuk dat De Goedheyd ook nog suggesties toevoegt om je eigen draai te geven aan het gerecht. Zo tippen ze dat je aan de rode wijnsaus ook nog een klontje roomboter, drupje Balsamico of een drupje truffelolie kunt toevoegen. Wij vinden ‘m echter zo al superlekker, zeker ook met de bijpassende rode wijn (een rioja uit 2018 van Honoro Vera). Het is smullen geblazen aan de keukentafel.

Vlees met rode wijnsaus en wijn
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Nagerecht

Na zes gangen (en dan ook nog voortreffelijke charcuterie met olijven en een kaasplankje met vijf soorten kaas) is het dessert precies de frisse, lichte afsluiter die je wenst. Het is een vanille-crème met aardbeien, roodfruit gel, munt gel en een vrolijke crunch van rood fruit en yoghurt die we als confetti over het toetje uitstrooien.

We lepelen het lekker uit het kartonnen bakje naar binnen, languit in joggingbroek op de bank. Da’s een groot voordeel van thuis uit eten met een toprestaurant: je hoeft er zeker niet opgeprikt bij te zitten en kunt het lekker helemaal op je eigen manier doen.

Wil je ook afhalen bij De Goedheyd in Utrecht? Ze serveren hun take away menu op vrijdag, zaterdag en zondag. Afhalen kan in een zelf gekozen tijdvak tussen 16:00 en 19:00 uur. Je hebt de keuze uit 4, 5 of 6 gangen. Een 4-gangen chef’s menu kost € 34,50. Bestellen kan online

> Lees ook: Bij deze restaurants in Utrecht (en omgeving) kun je nu afhalen

Dessert met vanille
Bron: Justin de Nooijer voor Culy
Charcuterie en kaas
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.