Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Restaurants in Amsterdam 22 jul 2018
Leestijd: 5 minuten

Adam in Amsterdam: relaxte hotspot, gerechten met sterrenkwaliteit

Restaurant Adam in Amsterdam stond jarenlang nummer één op Tripadvisor, maar is nog onontdekt door de Amsterdammer. Zonde, want in het restaurant kun je dineren als een koning zonder overdreven gedoe of dikke rekening aan het einde van de avond. Gewoon goed dineren in een relaxte omgeving waar je je thuis voelt. 

Genieten van de Franse keuken bij Adam in Amsterdam

Tussen alle biercafés en hippe koffiespots en vegan snackbars is er op de Overtoom ook een plek voor Adam. Een restaurant in een wat hoger segment waar ze klassieke, Franse gerechten serveren op een moderne manier.

Door veel toeristen en mensen van buiten de stad, is Adam een geliefd restaurant, maar voor de meeste Amsterdammers een nog onontdekt juweeltje. “We bestaan nu 3,5 jaar. Adam stond lange tijd op nummer 1 op Tripadvisor. We hadden een wachtrij van soms wel veertien weken en kregen veel mensen uit China en Canada over de vloer,” vertelt chefkok Arne Russchen ons met een brede glimlach.

Adam in Amsterdam

Bijzondere gerechten en een beetje geluk

Dit heeft hij volledig te danken aan de spetterende gerechten die Adam elke dag weer opnieuw op tafel weet te zetten. Dat, en stiekem ook een beetje geluk. Arne’s restaurant is opgepikt door één van de grootste Amerikaanse wijnblogs, kreeg een lovende recensie en zat sindsdien avond na avond tot de nok toe gevuld. Je begrijpt: daar moeten wij ook een hapje eten.

Wij schuiven bij chefkok Arne aan in het restaurant waar een fijne, ongedwongen sfeer hangt. Geen poespas of tierelantijntjes, maar een modern interieur waar je je snel thuisvoelt. En dat is wat hij het meest belangrijk vindt. “Mensen moeten een fijne avond hebben. Ik heb een enorme drang om te verwennen en wil dat mensen zich thuisvoelen. Hier draait het om genieten van pure gerechten die je verrassen en waarvoor je terug wilt komen.”

Interieur van restaurant Adam op de Overtoom in Amsterdam

Ongedwongen genieten

En dat gebeurde. Bij Adam serveren ze sinds kort ook een geheel vegetarisch menu. Daar moesten we dus het nodige van proeven. We kozen voor vier gangen en lieten ons verrassen.

Bij binnenkomst werden twee verschillende soorten soesjes op tafel gezet. Eén gevuld met een crème van Reypenaer kaas en één met een olijventapende en zwarte sesam. Yum! Krokant van de buitenkant en smaakvol van binnen. Het werd ons voor de zoveelste keer duidelijk: soesjes zijn zwaar onderschatte lekkernijen.

Wat we daarbij dronken? Leuk dat je het vraagt. We genoten van een overheerlijke cava met een rijping van vier jaar. En dat is – zo vertelde Arne – vrij uniek. Cava’s worden vaak na twee jaar gebotteld en de langere rijping zorgt voor een wat drogere cava, zoals de betere champagne.

Dit vind je vast ook lekker: Alles over champagne, bubbels en andere mousserende wijnen

Geheel vegetarisch menu

Na de soesjes en cava – die net iets te makkelijk naar binnen gleed – werd de amuse geserveerd. De vegetarische variant bestond o.a. uit een chutney van paddenstoelen, crème en schuim van harissa en ijs van augurk (ja, echt). Een spannend geheel wat bijzonder goed bij elkaar paste! De niet-vega variant kwam met Hollandse Nieuwe en Opperdoezer Ronde.

Voorgerecht bij restaurant Adam in Amstedam met ijs van augurk

Bij de daaropvolgende gerechten werd het er niet minder spannend op. Elke gang bestond uit een combinatie van prachtige ingrediënten die keer op keer een overheerlijk geheel vormden.

Zoals een zachte, frisse couscous van bloemkool (de truc van de chef: bereid de couscous met een beetje appel voor een fijn zuurtje) met een pittige mango-crème, geroosterde macadamia, krokante balletjes van gepofte aardappel met gekarameliseerde knoflook, ingelegde rode ui, cress van beukennootjes en Granny Smith.

Voor de non-veggies verscheen er een heerlijk gerecht op tafel met wijting, een crème van wasabi en kroepoek van limoen (ja, dat vonden wij ook errug bijzonder).

Bloemkool couscous bij Adam in Amsterdam
Wijting

Mexicaanse touch

Vervolgens werd het tijd voor gang twee. Een Mexicaans geheel: een met bonen gevulde taco op een bedje van avocado en zwemmend in een zachte crème van parmezaanse kaas die wegsmolt op je tong. Is het heel onbeleefd om naar een re-fill te vragen? Het niet-vega gerecht bestond uit gegrilde scholfilet in een schuim van chorizo.

Derde gang met een taco, bonen, avocado en mousse van parmezaanse kaas

En als je denkt dat je het lekkerste hebt gehad, volgt er nog een gerecht waarvan je nooit had verwacht dat het bij elkaar zou kloppen. Krokante ravioli van brood met pompoen, truffel en hazelnoot, pijnboompitjes, krokante kaaskoekjes, asperge, crème van avocado en pompoen en een jus van gebarbecuede groenten met rode wijn. Daarvan maakt het hart van elke vegetariër een sprongetje.

Het hoofdgerecht bij Adam in Amsterdam

En ook voor het toetje bleven we nog even zitten. Een fris geheel met onder andere abrikoos, sticky toffee, crumble met citrus, crème van tonkabonen en passievrucht-ijs. Een toetje dat je opfrist en tegelijkertijd smaakt naar Sinterklaas (tonkabonen for the win!).

Een onontdekt juweeltje

Het is duidelijk: Adam torende niet voor niets voor lange tijd met kop en schouders boven alle Amsterdamse restaurants uit op Tripadvisor. Je geniet hier elke maand van een nieuw verrassingsmenu, want er wordt gekookt (of beter gezegd, getoverd) met producten uit het seizoen.

Adam is van dinsdag t/m zondag van 18:00 tot 22:30 geopend.

Het adres van Adam in Amsterdam

Je vindt Adam op Overtoom 515 in Amsterdam-West. Een restaurant waar je vanaf de buitenkant niet zou denken dat er aan de binnenkant op hoog niveau gekookt wordt. Stap eens van je fiets als je hier op een gewone dinsdag langsfietst en laat je verrassen door de koks. Je gaat geheid willen terugkomen.

Meer restaurants die verrassen in Amsterdam?

Adam Amsterdam

Foto’s: Nancy van Batenburg

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.