7 tips om een geschikte wijn bij de barbecue te vinden
Ga je barbecuen, maar weet je niet welke wijn te kiezen? Onze Mr. Vino geeft tips.
Onderstaande tips zijn speciaal voor vlees op de barbecue. Zoek je wijn bij andere gerechten, lees dan onze tips voor rosé wijn en passende wijn bij zomerse gerechten.
1. Ga je wijn bij de barbecue kiezen, let dan op smaakfactoren als sauzen, vet of mager vlees, marinades en kruide. De totale smaakindruk is bepalend voor de keuze van de wijn. Balans zoeken, dus.
2. Proef je zoet in sauzen en marinades? Een wat lichtere rode wijn is dan het best passend.
3. Is het vlees op de barbecue best kruidig en pikant? Een wijn met de druif Syrah daarin, voelt zich daarbij thuis.
4. Komen er ‘strakke’ gerechten van de barbecue, bijvoorbeeld een recht-toe-recht-aan steak? Kies voor druif Merlot of zijn handlanger Malbec als kompaan.
5. Goede rosés (een test hiervan volgt binnenkort op Culy) en ronde witte wijnen kunnen ook vaak goed bij een barbecue (en niet alleen bij visgerechten of vegetarische gerechten).
6. Rode wijnen mogen best licht gekoeld geserveerd en gedronken worden.
7. Over het algemeen voldoen zware rode wijnen minder bij barbecue-gerechten. Want: vet in gerechten en veel tannine in wijn zijn niet elkaars vrienden.