Lai-Wah Chong
Lai-Wah Chong Inspiratie 22 jul 2018
Leestijd: 3 minuten

Een weekmenu samenstellen en voorbereiden: zo doe je dat!

Heb je een druk leven? Stel je dan eens voor dat je niet meer hoeft na te denken over wat je moet eten wanneer je ‘s avonds thuiskomt. Klinkt zalig, toch? Een weekmenu plannen en voorbereiden is de sleutel tot succes.

Je zal er wel eventjes wat tijd in moet stoppen, maar zult merken dat het je uiteindelijk tijd zal besparen! Er zijn slechts 3 stappen nodig om een weekmenu te doen slagen.

STAP 1: KIES JE GERECHTEN

Bedenk op vrijdagavond of zaterdag in de voormiddag (of wanneer het voor jou handig is) wat je de komende week wilt eten. Dat hoeft niet voor elke dag. Start met 5 dagen (werkdagen bijvoorbeeld) zodat er nog ruimte is om spontaan naar een restaurant te gaan of iets te eten waar je ineens trek in krijgt.

Geen inspiratie? Op Culy vind je natuurlijk de lekkerste recepten! Varieer met gerechten met vlees, vis, kip of vegetarisch en probeer verschillende keukens uit. Eet de ene dag een lekkere pasta en de volgende een soep of salade. Zo voorkom je dat je weekmenu saai wordt en eet je gevarieerd.

Houd met de keuze van je maaltijden rekening met de volgende zaken:

  • Kies maaltijden waar je restjes van overhoudt. Stop die in de vriezer voor later en plan een dag in voor restjes.
  • Kijk van tevoren wat er nog in je koelkast en voorraadkast ligt en stem je weekmenu hierop af.  Zo voorkom je niet alleen voedselverspilling, maar bespaar je ook geld. Vergeet de vriezer niet te checken!
  • Kook maaltijden die je ook echt lekker vindt. Klinkt logisch, maar kies geen saaie gerechten. De kans is dan groot dat je toch voor de frituur kiest of een pizza laat bezorgen. Voedsel verspillen en extra geld uitgeven is geen goed idee. Genieten van je maaltijd is dat wel.

STAP 2: HET BOODSCHAPPENLIJSTJE

Opschrijven wat je nodig hebt en hup naar de supermarkt? Fout! Een belangrijk deel van de voorbereiding van je weekmenu is het juiste lijstje. Maak een standaardlijst van dingen die je wekelijks nodig hebt. Denk aan toiletpapier, brood, drinken, fruit … Schrijf dan alles op wat je nodig hebt om je maaltijden te maken.

Nu dé tip: maak een definitief lijstje door de 2 bovenstaande lijstjes samen te voegen. Klinkt als veel werk en gedoe, maar het zal je uiteindelijk tijd besparen.

Zet alle dingen in volgorde van de supermarktpaden op je lijst. Kom je in jouw buurtsuper als eerste de groente-afdeling tegen? Zet dan eerst alle groenten op je lijst. Zo voorkom je dat je steeds heen en weer aan het stappen bent, omdat tomaten halverwege je lijstje stonden en je die over het hoofd had gezien.

STAP 3: VOORBEREIDEN IS DE SLEUTEL TOT SUCCES

Plan op zondag een uur in om je maaltijden voor te bereiden. Je hoeft ze niet al helemaal klaar te maken, want dan sta je de hele zondag in de keuken. Snijd alle groenten, zet het vlees of de vis in de marinade en maak op voorhand de dressing voor je salade. Het enige dat je doordeweeks dan nog moet doen is alle ingrediënten omtoveren tot een volwaardige maaltijd.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.