Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 14 okt 2018
Leestijd: 2 minuten

Zwangerproof tiramisu met bijzonder ingrediënt

Je wil natuurlijk altijd lekker eten. Dus óók als je zwanger bent. Toch gaan veel boeken en websites vooral over wat je níet mag eten als je zwanger bent. Het inspireerde culinair trendjournalist en foodfotograaf Denise Kortlever tot het schrijven van haar nieuwe boek Oh baby! Een boek vol met recepten die je tijdens je zwangerschap – en nog heel lang daarna – lekker kunt blijven eten. Van zwangerproof sushi tot aan filet américain. Wij kregen van Denise dit recept voor zwangerproof tiramisu cadeau.

Denise: “Gewone tiramisu is tijdens je zwangerschap natuurlijk niet zo verstandig, want: rauwe eieren en alcohol. Dus ging ik aan de slag voor een volwaardige zwangerproof versie.

Mijn twee favoriete recepten (eentje met slagroom en deze) werden blind geproefd en de uitslag was unaniem én verrassend. De versie met aquafaba won. Aquafaba? Jazeker, het vocht uit een blikje kikkererwten blijkt enorm te lijken op eiwit. Je kunt het prima stijfkloppen en er zelfs meringues en mayonaise van maken. En een zalige tiramisu dus, die niet onderdoet voor de traditionele variant.”

Zwangerproof recept voor tiramisu

Zwangerproof tiramisu maken

Klop het kikkererwtenvocht in een vetvrije kom tot pieken. Dat gaat het makkelijkst met een handmixer en duurt een paar minuten. Voeg dan de suiker toe en mix nog even tot de suiker is opgelost.

Klop de mascarpone in een andere kom goed los met de mixer en meng er de helft van het kikkererwtenschuim door met een lepel. Schep er dan snel de rest van het schuim door, om de luchtigheid te behouden.

Meng de koffie eventueel met de siroop. Doop 10 lange vingers een voor een in de koffie en leg ze in één laag in de glazen. Verdeel er de helft van het mascarponemengsel over. Herhaal met de rest van de lange vingers, koffie en mascarpone.

Laat de tiramisu liefst 2 uur opstijven in de koelkast. Bestuif vlak voor het serveren met een laagje cacaopoeder.

Tip: Je kunt de tiramisu natuurlijk ook in één grote schaal maken.

* Italiaanse lange vingers (savoiardi) uit delicatessenwinkels zijn het lekkerst, maar de goedkoopste supermarktvariant volstaat ook prima.

Oh Baby van Denise Kortlever

Oh baby! – De allerlekkerste gerechten tijdens je zwangerschap (Uitgeverij Spectrum) van Denise Kortlever ligt nú in de (digitale) boekhandel voor € 14,99.

Meer over eten als je zwanger bent:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.