Culy Homemade: cantuccini met pumpkin spice en witte chocodip

Cantuccini! Van alleen al de naam uitspreken word je blij (doe hierbij net alsof je een Italiaanse meneer bent). Wij vonden een recept om deze koekjes ultiem herfstig te maken, door toevoeging van pumpkin spice – mét echte pompoen – en een dip van witte chocolade en walnoten. Een feestje bij de thee.

In Amerika kun je pompoenpuree kant-en-klaar kopen in blikjes; de Hollandse thuiskok moet zelf aan de slag. Gelukkig is het zo gepiept. En je hoeft er niet eens een pompoen voor te slachten: koop gewoon voorgesneden blokjes, eventueel uit de diepvries.

Cantuccini met pumpkin spice

Pumpkin spice & everything nice

Kook de blokjes pompoen ongeveer 6 minuutjes, tot een mesje er zó doorheen glijdt. Giet af en pureer met een staafmixer (of in de blender) tot een zachte pompoenpuree. Eventueel kun je er nog een beetje melk of room bij doen om een superzachte structuur te krijgen. Laat even afkoelen.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Klop het ei goed door met de suiker en het bakpoeder in een grote kom, tot het een glad en lichtgeel mengsel is. Adem diep in terwijl je de pompoenpuree, kaneel, geraspte gember, piment, vanille-extract en nootmuskaat toevoegt. Lekker! Doe er een snuf zout bij en klop nog even goed door.

Zeef nu de bloem boven de kom en schep rustig door met een spatel. Je krijgt misschien wat klontjes, maar dat is niet erg. Het deeg is nu sticky: ook dat gaat helemaal volgens plan.

Bakken maar!

Zet een bakplaat klaar met bakpapier.

Nu ga je het deeg in de vorm van een lange, platte boomstam op de bakplaat leggen. De vorm moet ongeveer 8 bij 20 centimeter zijn; teken dit eventueel met potlood af op het bakpapier, dat werkt handig. Het plakkerige deeg in die vorm krijgen, kan met natte vingertoppen.

Schuif het deeg de oven in, ongeveer 30 minuten of tot een satéprikker droog uit het midden komt.

Zet de temperatuur van de oven terug naar 150 graden en laat het boomstammetje ongeveer 15 minuten afkoelen.

Daarna snijd je ‘m in plakken van ongeveer anderhalve centimeter dik. Leg de cantuccini uit op de bakplaat en schuif ze nog 30 minuten de oven in. Keer ze halverwege om.

Dippen

Als de koekjes koel en knapperig zijn, ga je ze dippen in de witte choco. Smelt hiervoor de witte chocolade au bain marie. Dip de cantuccini met één kant ongeveer tot halverwege in de chocolade. Bestrooi met de walnootjes en laat de koekjes met dip uitharden op een rooster.

Pumpkin spice cantuccini

Meer over pumpkin spice:

Voor 10 tot 12 koekjes

  • 1 groot ei
  • 200 gram kristalsuiker
  • ½ theelepel bakpoeder
  • 200 gram pompoen, in blokjes
  • ½ theelepel kaneel
  • ¼ theelepel nootmuskaat
  • 1 mespuntje verse, geraspte gember
  • 1 snuf piment
  • 1 snuf zout
  • ½ theelepel vanille-extract
  • 150 gram bloem
  • 120 gram witte chocolade
  • 30 gram gehakte walnoten
Reageer op artikel:
Culy Homemade: cantuccini met pumpkin spice en witte chocodip
Sluiten