Redactie
Redactie Recepten 12 mrt 2016
Leestijd: 2 minuten

Zo maak je een vitello tonnato om van te smullen

Vitello tonnato, oftewel kalfsvlees met tonijnmayonaise (of tonijnsaus) is een Italiaanse klassieker. Zoals veel gerechten uit ‘de Laars’ ultiem simpel maar zéér smakelijk.

De ingrediënten zijn eenvoudig: kalfsvlees (bijvoorbeeld kalfssukade die je langzaam gaart, of kalfsfricandeau die je bij de slager koopt), tonijn (liefst vers, anders een goede kwaliteit uit blik), mayonaise (liefst zelfgemaakt!) en smaakmakers.

De snelle manier

Je kunt de bereiding zo makkelijk maken als je zelf wil. Als je lui bent, gebruik je kant-en-klare dunne plakjes kalfsfricandeau, tonijn uit blik en mayonaise uit de pot. Snel, maar wel minder lekker (hoewel het scheelt als de producten van goede winkels komen).

De homemade manier

Wil je écht voor smaak gaan, gaar dan een goed stuk kalfssukade op lagere temperatuur in de pan of oven, de tijd afhankelijk van de grootte van het vlees. Vraag vooral je slager om tips! Lees hier hoe je kalfsvlees lekker gaart.

Gebruik vervolgens verse tonijn (duurzaam, met MSC-keurmerk en van goede kwaliteit, vraag je visboer!) en bak deze kort aan met smaakmakers, zoals ui, knoflook, een scheut witte wijn of witte wijn azijn, peper en zout.

Draai de tonijn met de rest uit de pan met eidooiers en een beetje azijn op in de keukenmachine. Voeg druppelsgewijs olie toe; liefst een mix van extra vergine olijfolie en een mildere plantaardige olie. Deze mix zorgt voor een mildere smaak en voorkomt dat de mayonaise in de schift raakt. Kruid natuurlijk goed met peper en zout!

Een tussenweg

Wil je toch iéts sneller klaar zijn, maar niet op kwaliteit inboeten? Draai de tonijn dan op met gekochte mayonaise van goede kwaliteit (de eidooiers, azijn en olie kun je nu weglaten).

Serveren

Serveer het kalfsvlees met de versgemaakte tonijnmayonaise en garneer met kappertjes – dé vriendjes van de vitello tonnato. Een salade on the side geeft frisheid. Geniet ervan!

Reageer op artikel:
Zo maak je een vitello tonnato om van te smullen
Sluiten