Redactie
Redactie Recepten 26 nov 2020
Leestijd: 5 minuten

Zelf Amerikaans root beer maken: zo doe je dat

Wat is er nodig voor een goed glas zelfgebrouwen root beer en welke stappen moet je volgen? Culy’s gastschrijver Maarten Verkoren is helemaal in de ban van deze Amerikaanse soda en legt je uit hoe je zelf Amerikaans root beer kunt maken.  

Er zijn tientallen mogelijke ingrediënten, maar we houden het eenvoudig. Van alle recepten en YouTube-filmpjes die ik geprobeerd heb, was dit mijn favoriet. Om de eenvoud,  laagdrempeligheid en beperkte aantal ingrediënten. Je kunt bovendien eenvoudig enkele ingrediënten weglaten of vervangen door andere, dat is wat root beer maken nou juist zo leuk maakt ten opzichte van bijvoorbeeld ginger beer.  

> Lees ook: Alles over root beer: dé populaire Amerikaanse soda

Zo maak je zelf root beer

Je begint met het trekken van een soort thee van de plantaardige ingrediënten. Dit doe je door water aan de kook te brengen en de ingrediënten in de pan te mikken.

Veel recepten spreken van 15 minuten zachtjes koken. Maar net als bij thee, doet de (heel erg Canadese en aan te raden) YouTuber wiens recept ik volgde, dat nou juist niet. Waarom niet? Hij zegt dat er dan meer tannines en bitterheid uit de ingrediënten komt. Goede reden, dus gewoon lekker laten trekken, net als thee. 

Filteren

Als de thee getrokken is, filter je hem een aantal keer om de ‘troep’  er uit te krijgen. Ik heb van alles geprobeerd: koffiefilters, zeven, doeken, koud badje… Uiteindelijk ga ik voor wat ik het makkelijkst vind: een keer door de theezeef van mijn theepot en een keer door een schone doek. Alle bezinksel dat ik later nog aantref in mijn flessen of potten root beer, bestempel ik gewoon als ambachtelijk. Blijft toch onderin achter en zorgt bovendien voor meer smaak.  

Dan gaat er serieus veel bruine suiker in, bijna een heel pak (zie filmpje). Hoe kan dit nog gezond zijn? Dan weet je dus ook meteen waarom frisdrank zo slecht voor je is. Al die suiker die al die mensen dagelijks naar binnen gieten…

Maar schrik niet! Ten eerste is bruine suiker (je mag ook molasse of rietsuiker gebruiken van mij) gezonder dan de glucose-fructosestroop (eeww) die in mainstream-frisdranken zit. Ten tweede – en hier wordt het pas echt fun – als je gefermenteerde root beer maakt, worden de suikers deels opgegeten door de gist en omgezet in koolzuur. Yay!  

Ingrediënten root beer
Bron: Maarten Verkoren

Siroop maken of laten fermenteren? Beide!

Voor ons experiment (en net als in het filmpje) splitste ik mijn batch in twee delen. Het ene deel was meteen klaar, namelijk root beer siroop die je in een pot bewaart en waar je prikwater bij giet en met ijsblokjes in een glas dondert: heerlijk! Maar wel hoger in de suikers.  

De andere helft van de batch behandelde ik als volgt: ik had een halve liter en deed daar drie delen water bij (1,5 liter dus). Samen twee liter en met een klein beetje gist liet ik die fermenteren, in vier halve literflessen.

Wacht, hoe, welke gist? Voor mijn ginger beer maak ik altijd ginger bug, een soort gefermenteerd gembersap met natuurlijke gisten. Die deed ik bij twee flessen. De andere twee flessen liet ik fermenteren door een snufje (nog niet eens een halve gram) bakkersgist aan toe te voegen. Ik weet het, er hoort eigenlijk biergist bij, maar dat had ik niet en ik las her en der dat bakkersgist ook kan.  

Zelf root beer maken
Bron: Maarten Verkoren

Wachten…

Daarna begint het wachten. De flessen moesten bewaard op kamertemperatuur zodat het fermenteren op gang kon komen en door kon gaan. Dit was eigenlijk heel simpel. Het enige waar je aan moet denken, is de flessen elke dag even te laten ‘boeren’, anders  ontploffen ze. Serieus. Ik had niet verwacht zoveel koolzuur te kunnen krijgen van zo weinig gist.

Soms vergat ik mijn flessen een dagje te laten boeren en dan moest ik ze de volgende dag wel vijf keer openen en razendsnel weer sluiten omdat ze anders gingen spuiten. Supertof om te zien hoe je zo eenvoudig je eigen (gezonde) frisdranken kan brouwen!  

De smaaktest

Na vier à vijf dagen fermenteren was de root beer klaar. We proefden de drie varianten naast elkaar. Als eerste de siroop.  Uitstekend en vol van smaak, licht medicinaal en kruidig en grappig  genoeg gaf juist de last minute toegevoegde wintergroen-olie het de typische root beer-smaak en -geur. Veel lekkerder dan de blikjes uit de winkel!  

Dan de gefermenteerde variant met gist. Aanmerkelijk minder zoet, iets spannender,  waarschijnlijk door het natuurlijke fermentatieproces wat er in de fles had plaatsgevonden, waarbij dus ook suikers zijn omgezet in koolzuur. Heel cool dat de lekkere bubbeltjes natuurlijk zijn ontstaan en niet uit een spa-fles kwamen. En een mooie schuimkraag ook!  

Als laatste de gefermenteerde variant met de ginger bug. Ook minder zoet en tevens wat pittiger, scherper dan de eerste twee.  Dit komt door de extra gember als toevoeging. Stiekem mijn favoriet, al vonden mijn zoons de eerste, de siroop, het lekkerst.

Root beer soda
Bron: Maarten Verkoren

Een week later…

Een week later, met Halloween, probeerde ik ze nog eens. Een fles had ik een week geleden gekoeld, een andere nog steeds op kamertemperatuur gelaten.  

Ik opende die laatste fles. Een enorme knal en direct daarna spoot de inhoud alle kanten op. Niet erg, het meeste kwam in het glas. De smaak had zich nog wat verder ontwikkeld en mijn oudste zoon vond deze nu zelfs de lekkerste. Misschien omdat er alcohol in was ontstaan (ik zou niet weten hoe dit te meten), wie zal het zeggen…  Volgende keer maken we ook een root beer-float: bolletje vanille-ijs in het glas en dan root beer erop!  

Geslaagd experiment?

Ik mag wel zeggen dat het experiment een groot succes was. Niet moeilijk te maken, veel smaak, heel lekker, en veel ruimte voor toekomstige experimenten. De volgende keer ga ik bijvoorbeeld zoethout toevoegen, ben benieuwd wat dat doet. Andere ingrediënten die ik veel langs zie komen en die ik een keer wil proberen: zwarte kersenbast, nootmuskaat, anijs, zoete berk, kruidnagel, jeneverbes en honing. In het filmpje wordt ook nog geëxperimenteerd met lactose of soja-eiwitpoeder als toevoeging. Dat schijnt een prachtige schuimkraag te geven.  

Enthousiast geworden? Probeer het eens, zou ik zeggen. Wil je er toch niet zelf aan maar ben je nieuwsgierig geworden naar de smaak van root beer? Probeer dan de siroop van Saru Soda. Die is lekkerder dan de chemischere frisdrank uit blikjes.

Meer over zelf drankjes maken: