Commerciële Redactie
Commerciële Redactie Gesponsord 13 jul 2023
Leestijd: 4 minuten

Dit zijn de 3 beste zomercocktails van de beste bartenders in Nederland

Zodra de zon begint te schijnen, verschijnen de gin-tonics als vanzelf op tafel. Geen wonder: hun verfrissende karakter maakt ze al jaren een favoriete dorstlesser. Inmiddels toch last van wat gin-tonic-moeheid? Drie topbartenders uit ons land creëerden elk een eigen zomercocktail.

Niet alleen perfect passend bij de tijd van het jaar, vooral ook ‘ns wat anders dan anders.

Inspiratie bij de Grieken

De inspiratie voor hun creaties vonden de bartenders in Athene. Dat klinkt willekeuriger dan het is: Athene zou zomaar eens de nieuwe cocktailbestemming van Europa kunnen worden. Niet voor niets staat de stad dit jaar met drie zaken in The World’s 50 Best Bars: Line, Baba au Rum en The Clumsies. Alsof er een nieuwe lichting cocktailgoden is opgestaan.

Een tripje Griekenland waard dus, maar voor deze high-end zomercocktails hoef je niet af te reizen naar Athene. Je hoeft er ook geen professionele bartender voor te zijn; de zomercocktails zijn makkelijk zelf thuis te maken. Yes: ook als je meestal niet verder kwam dan je glas vullen met ijsblokjes, tonic en gin.

3x zomercocktails van topbartenders

1. Dionysos’ Disposition van Tales & Spirits

Ginliefhebber en op zoek naar een nieuwe toepassing van de spirit? Joep van Koolwijk van cocktailbar Tales & Spirits combineert Fords Gin graag met bubbels. Inspiratie voor deze verfrissende cooler ligt bij Dionysos, Griekse god van de wijn. Zijn Dionysos’ Disposition is een goddelijke verkoeler wanneer het kwik de pan uit stijgt.

Dionysos-Disposition
Bron: Ming Chao

Zo maak je de Dionysos’ Disposition:

(zomercocktail door Joep van Koolwijk van Tales & Spirits)

  • 40 ml Fords Gin
  • 10 ml citroensap
  • 10 ml limoensap
  • 10 ml suikersiroop
  • 2 plakjes komkommer
  • 2 scheutjes sinaasappelbitters
  • Karanika Cuvée Spéciale 2020 of een andere bruisende wijn

Garnering

  • Plakje komkommer
  • Takje rozemarijn

Bereiding

Vul een hoog glas (highball) met ijsblokjes. Vul ook een cocktailshaker met ijsblokjes. Schenk alle ingrediënten, behalve de bruisende wijn, in de shaker. Shake alles kort door. Schenk de cocktail door een zeefje uit in het glas.

Top het drankje af met de Karanika Cuvée Spéciale 2020 of een andere bruisende wijn, totdat het glas mooi vol zit. Garneer met twee plakjes komkommer en een takje rozemarijn.

2. Bitterzoete See Them Coming van The Tailor

Osvalds Rinkis van cocktailbar The Tailor zag hoe de Grieken met weinig ingrediënten explosieve smaken konden creëren. Geïnspireerd door deze vaardigheid besloot hij hetzelfde te doen. Zijn See Them Coming is een twist op klassieke aperitief-cocktails, al kan hij dankzij de diepte van de Jack Daniel’s Bonded net zo goed doorgaan als afsluiter van de avond.

Zomercocktail-See-them-Coming-Osvalds-Rinkis-The-Tailor
Bron: Ming Chao

Zo maak je de See Them Coming:

(zomercocktail door Osvalds Rinkis van The Tailor)

  • 25 ml Jack Daniel’s Bonded
  • 25 ml Strega of een ander zoet kruidenlikeur
  • 25 ml Aperol
  • 35 ml limoensap
  • Een paar druppels zout water

Garnering

  • Limoenschil

Bereiding

Vul een klein coupeglas met ijsblokjes om hem wat te koelen. Vul een shaker met ijsblokjes. Shake alle ingrediënten in de shaker. Gooi het ijs uit het glas. Schenk de cocktail door een klein zeefje uit in het glas. Garneer met een stukje limoenschil op de rand.

3. Gold Rush Fizz van Sins of Sal

Level up! Klaar om net een stapje verder te gaan? Voor dit drankje met Woodford Reserve moet je zelf even de keuken in duiken om Martins Juicebomb-siroop te maken. Dat is dan wel even een klusje, van het eindresultaat zal iedereen willen blijven drinken. De smaak? Zoet en vol, maar toch fris en zomers. Metaforisch uitgedrukt: de Gold Rush Fizz van Martin Eisma van cocktailbar Sins of Sal drinkt als een vloeibare zonsondergang.

Zomercocktail-Gold-Rusg-Fizz-Martin-Eisma-Sins-of-Sal
Bron: Ming Chao

Zo maak je de Gold Rush Fizz:

(zomercocktail door Martin Eisma van Sins of Sal)

  • 40 ml Woodford Reserve Bourbon
  • 20 ml citroensap
  • 15 ml zelfgemaakt ‘Juicebomb’-siroop*
  • 2 scheutjes Angostura bitters
  • 60 ml (droge) appelcider

Garnering

  • Bijenpollen

Bereiding

Vul een hoog glas met ijsblokjes. Vul een shaker met ijsblokjes. Schenk alle ingrediënten, behalve de appelcider, in de shaker. Shake de cocktail kort. Schenk ‘m door een zeefje uit in het glas. Top het drankje af met de appelcider tot het glas mooi vol zit. Garneer door wat bijenpollen over de cocktail te strooien.

*Siroop

  • 100 ml kokoswater
  • 250 ml bloemenhoning
  • 10 ml oranjebloesemwater
  • 2,5 gram zeezout

Combineer alle ingrediënten in een steelpannetje op een laag vuur. Roer totdat alles mooi gemengd is. Laat de siroop afkoelen voordat je hem in een cocktail gebruikt.

Meer inspiratie voor zomer?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.