Zelf pistachepasta (pistache-crème) maken: fluweelzacht en gifgroen
Op toast, op een croissant of door de vulling van een taart: pistachepasta is hemels! De prachtig groene pistache-crème is in Italië net zo bekend als chocopasta en wordt veelvuldig gebruikt in baksels of als broodbeleg, bijvoorbeeld op een zoet broodje. Het zelf maken is een heerlijk klusje, in meerdere opzichten.
Pistache-crème is door de populariteit op steeds meer plekken te koop, maar lees wel even de kleine lettertjes op het potje. Vaak wordt er namelijk witte chocolade aan toegevoegd, wat ‘m extra zoet maakt. Wil je het liever puur houden, maak het dan lekker zelf.
Je zelfgemaakte pistachepasta of pistache-crème is heerlijk op toast of op een croissant. Je kunt het ook door ricotta kloppen en gebruiken als een vulling voor cannoli.
Pistachepasta is met een keukenmachine (dit is trouwens onze favoriete keukenmachine) zo gemaakt. Belangrijk is wel dat als je een apparaat gebruikt dat wat groter is, je minimaal de hoeveelheden aanhoudt in dit recept. Ga je het recept halveren, dan heb je kans dat het mes van je keukenmachine niet alles meepakt en zal de pistachepasta dus nooit zo glad en vloeibaar worden.
Pistachepasta is de Italiaanse delicatesse die we overal op willen smeren
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2023%2F08%2F0_pistachepasta_maken_recept.jpg)
Pistachepasta maken: recept
- Voor die prachtige groene kleur, gaan we eerst het schilletje van de pistachenoten af halen (ja, ondanks dat de pistachenoten al gepeld zijn, blijft er altijd nog vliesje achter). Dat gaat gelukkig heel makkelijk: vul een pannetje met gekookt water en laat de pistachenoten daar 1 à 2 minuten in badderen.
- Giet ze af en leg ze op een schone theedoek. Vouw de theedoek dicht en wrijf er flink mee heen en weer over de noten. Zo wrijf je de vliesjes eraf. Herhaal dit bij pistaches waar de velletjes niet van loskomen of help ze door dit handmatig te verwijderen.
- Doe alle pistachenoten in een keukenmachine en laat de machine de noten vermalen tot een pasta. Dat duurt wel een tijd, 5 tot 10 minuten. Eerst zie je de noten veranderen in gehakte noten, dan in kruim en vervolgens beginnen ze te veranderen in een soort pulp. Blijf nog even doorgaan tot je echt een gladde pasta overhoudt (lijkend op Nutella).
- Schep de pistachepasta in een goed afgesloten potje. Bewaar het in de koelkast tot gebruik.
- Tip: je kunt de noten ondertussen eventueel op gang helpen met een klein scheutje water – voeg niet meer dan een eetlepel per keer toe. Wat ook kan: een heel klein scheutje olie. Pistache-olie zal de smaak van de pistache crème versterken, maar als je die niet kunt vinden, dan werkt een neutrale olie ook.
Meer lekkere recepten met pistache:
- Zo maak je zelf pistachecroissants (net als bij de hippe patissiers)
- Ook een soort pistache-pasta maar dan hartig: pasta met pistache, burrata en mortadella
- Perzische liefdestaart met rozenwater, kardemom en pistache (de lekkerste liefdesbetuiging ooit)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2023%2F08%2F2_pistachepasta_maken_recept.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F01%2FNancy-van-Batenburg1692-kopie.jpg)