Redactie
Redactie Recepten 12 mrt 2016
Leestijd: 2 minuten

Zo maak je zelf de allerbeste vitello tonnato

Met vitello tonnato volgens origineel Italiaans recept creëer je een heerlijk voorgerecht. Hoe je dat precies doet, leggen we je haarfijn uit. En ook niet onbelangrijk: wat drink je bij vitello tonnato?

Vitello tonnato in een notendop

Vitello tonnato is een gerecht van kalfsvlees met tonijnmayonaise (of tonijnsaus). Het gerecht is afkomstig uit Piëmonte en is een echte Italiaanse klassieker. Zoals veel gerechten uit het laarsvormige land is ook dit vitello tonnato supersimpel, maar héél smakelijk.

De ingrediënten zijn eenvoudig: kalfsvlees (bijvoorbeeld kalfssukade die je langzaam gaart, of kalfsfricandeau die je bij de slager koopt), tonijn (liefst vers, anders een goede kwaliteit uit blik), mayonaise (liefst zelfgemaakt!) en smaakmakers.

Vitello tonato salade
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Origineel Italiaans recept

Je kunt de bereiding zo makkelijk maken als je zelf wil. Gebruik voor een snelle versie kant-en-klare dunne plakjes kalfsfricandeau, tonijn uit blik en mayonaise uit de pot. Snel, maar iets minder lekker dan wanneer je alles vers koopt (hoewel het scheelt als de producten van goede winkels komen).

Wil je liever het origineel Italiaans recept voor vitello tonnato volgen? Gaar dan een goed stuk kalfssukade op lagere temperatuur in de pan of oven, de tijd afhankelijk van de grootte van het vlees. Vraag hierbij vooral je slager om tips.

vitello tonnato
Bron: Pexels

Verse tonijn

Gebruik vervolgens verse tonijn (duurzaam, met MSC-keurmerk en van goede kwaliteit, vraag het je visboer) en bak deze kort aan met smaakmakers, zoals ui, knoflook, een scheut witte wijn of witte wijn azijn, peper en zout. Draai de tonijn met de rest uit de pan met eidooiers en een beetje azijn op in de keukenmachine.

Voeg druppelsgewijs olie toe; liefst een mix van extra vergine olijfolie en een mildere plantaardige olie. Deze mix zorgt voor een mildere smaak en voorkomt dat de mayonaise in de schift raakt. Kruid natuurlijk goed met peper en zout. Serveer het kalfsvlees met de versgemaakte tonijnmayonaise en garneer met kappertjes en een paar partjes verse citroen.

Dit moet je doen als je zelfgemaakte mayonaise in de schift gaat

Wat drink je bij vitello tonnato?

Klaar? Klopt: zo makkelijk was het. Rest je alleen nog de vraag wat je bij je vitello tonnato drinkt. Ideaal gezien kies je voor een witte wijn uit de regio Piëmonte. Droge witte wijnen van druiven als Gavi of Roero Arneis zijn geschikte opties.

Serveer je je vitello tonnato in amuseformaat? Dan kun je ‘r ook een Italiaanse bubbel bij serveren.

Meer recepten:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.