Redactie
Redactie Lunch 14 nov 2013
Leestijd: 2 minuten

Vietnamese Banh Mi: broodjes met een Franse slag

Culy-lezer Rik, expert op het gebied van de Aziatische keuken en blogger van Puur Eten, maakt regelmatig een bijzonder Aziatisch recept voor ons. Dit keer: Vietnamese broodjes met een Franse slag, genaamd bánh mi thit. Eventjes een werkje, maar oh, wat is dit lekker!

Rik: ‘‘Bánh mi‘ is Vietnamees voor brood; Frans brood doorgaans (overblijfsel van de Franse kolonisten). ‘Thit‘ betekent vlees. Als je in Vietnam over straat loopt, zie je overal Franse stokbroden. Ik vond dat een erg mooi gezicht. Toen ik in Vietnam was, at ik vaak de bánh mi thit; een baguette met komkommer, rettich, zoetzure wortel, koriander, gegrilde fricandeau (of ander varkensvlees), paté, mayonaise, vis- en sojasaus. Een prachtige combinatie van echte Franse ingrediënten (paté, mayonaise, stokbrood) en heerlijke Vietnamese ingrediënten (vissaus, koriander, zoetzure wortel).

Ik vond de kraampjes waar ze de bánh mi verkopen overal terug in Vietnam. Gelukkig maar, want deze broodjes zijn verdraaid lekker! De Vietnamese broodjes zijn inmiddels een ware hit in de Verenigde Staten. Maar sinds kort heeft Nederland ook een zaak (‘Boguette‘, in Rotterdam) die de bánh mi verkoopt. Ik hoop dat Nederland -net als ik- verliefd wordt op deze heerlijke Vietnamese broodjes.”

13-10-23_Puur_Eten_Kookstudio_V2

Het recept:

Snij de wortel julienne. Ik gebruik hier een speciaal mesje voor. Als je die niet hebt en geen zin hebt om zelf de wortel julienne te snijden, kun je er ook voor kiezen om de wortel te raspen.

Kook de rijstazijn en laat de suiker daarin oplossen. Zodra de suiker volledig is opgelost, voeg je een snuf zout toe en zet je het vuur uit. Doe de wortelreepjes in een kommetje en giet hier het azijn-suiker-mengsel bij. Laat minimaal 30 minuten afkoelen zodat de smaak goed in de wortel kan trekken.

Snij de rettich julienne. Snij de komkommer in dunne, halve plakjes. Hak de peper fijn. Snij het broodje open. Smeer een laagje roompaté op het onderste deel van het broodje.

Smeer er nu een laagje mayonaise over. Leg daar wat plakjes fricandeau op. Daarover de wortel. Daarover wat plakjes komkommer. Gevolgd door de rettich. Daarna wat pepertjes en koriander. (In Vietnam gebruiken ze redelijk wat koriander. Maar zoals met alles wat met eten te maken heeft: doe vooral wat jij lekker vindt!). Paar drupjes vissaus en sojasaus er overheen sprenkelen is heerlijk om nog even te doen. Maar ik raad aan om de Vietnamese dipsaus er een beetje over heen te laten druppen. Heerlijk!

Tip: Alles wat op dit broodje gaat kun je van te voren handig klaarmaken. Op het laatste moment even beleggen en je kunt genieten van je eigen gemaakte bánh mi thit. Je kunt oneindig veel variëren. Geniet er van!

Check Puureten voor een stappenplan in foto’s.

Puur_Eten_Banh_Mi_Tith_0010
De foto’s zijn gemaakt door Tijn Schmitz in de kookstudio van Sjef Kok.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.