Culy Homemade: Vietnamese bowl met gehaktballetjes met citroengras

Je zou het een banh mi bowl kunnen noemen. Of gewoon een verdomd lekkere Vietnamese bowl. Wat gaat er allemaal in? Gehaktballetjes met citroengras, zelfgemaakte pickles, gebakken rettich, komkommer en rijst. Als kers op de taart gaat er nog een lekkere lik sriracha-mayo op. O, hier worden we blij van!

Je hebt even wat ingrediënten nodig, maar als je regelmatig Aziatisch kookt, zul je de meeste daarvan al in de kast hebben staan. En alle componenten zijn zó klaar. Van de Vietnamese gehaktballetjes tot de pickles.

Voor de pickles

Meng de rettich en de wortel in een afsluitbare bak met de suiker en het zout. Doe de deksel erop, schud goed door elkaar en laat een tijdje staan.

Voor de Vietnamese gehaktballetjes

Meng het gehakt met met de citroengras en knoflook. Voeg de sojasaus, sesamolie, vissaus en worcestershiresaus toe. Snuf zout en peper erbij en kneden maar. Draai er mooie ronde balletjes van.

Verhit een ruime koekenpan, doe de zonnebloemolie erin en bak de gehaktballetjes rondom tot ze goudbruin zijn.

Voor de gebakken rettich:

Dit is zó simpel en zó lekker jongens! Verwarm de oven voor op 230 graden.
Halveer 1/4 rettich en snijd ‘m daarna over de lengte in vier dikke plakken. Smeer ze in met de sojasaus, voeg verse zwarte peper toe en smeer ze in met zonnebloemolie. Bak ze in de oven, ongeveer 6 minuten, of tot ze mooi zacht zijn.

Banh mi bowl met Vietnamese gehaktballetjes

Vietnamese bowl opmaken

Meng de mayonaise met de sriracha (en voeg naar smaak meer sriracha toe!).

Maak de bowls op. Schep wat rijst in elke bowl en leg de gebakken rettich erop. Verdeel ook de pickles, de schijfjes komkommer en de gehaktballetjes. Strooi over elke Vietnamese bowl wat munt, koriander en jalapeño en maak af met de sriracha-mayonaise. Lekker met een koud biertje erbij.

Vietnamese bowl met rettich

Voor 2 personen:

  • 185 gram gekookte rijst
  • 450 gram varkensgehakt
  • 1 stengel citroengras, fijngehakt
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel vissaus
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 1 theelepel worcestershiresaus
  • Verse munt
  • Verse koriander
  • 1 jalapeno, in dunne plakjes
  • 1/2 komkommer, in plakjes
  • Zout & peper
  • Zonnebloemolie

Voor de gebakken rettich:

  • 1/4 rettich, in vier dikke plakken
  • 1 eetlepel sojasaus
  • Zwarte peper
  • Zonnebloemolie

Voor de sriracha-mayo:

  • 2 eetlepels mayonaise
  • 1 theelepel sriracha

Voor de pickles:

  • 1/4 rettich, in hele dunne plakjes
  • 1/2 winterpeen, in hele dunne plakjes
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 eetlepel zout
Reageer op artikel:
Culy Homemade: Vietnamese bowl met gehaktballetjes met citroengras
Sluiten