Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 21 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: fantastische veggie butter ‘chicken’ (vegetarisch dus)

We hebben een zwak voor butter chicken, maar de Canadese chefkok Matty Matheson leerde ons dat die eigenlijk nog veel lekkerder is als je ‘m vegetarisch maakt. Zijn geheim: koolraap. We know. Maar volgens Matty is zo’n veggie butter ‘chicken’ een rock ‘n roll-versie van de befaamde Indiase curry, waarbij de aardsheid van de koolraap meer toevoegt dan kip dat kan. Ook geïntrigeerd? Wij laten je zien hoe je Matty’s versie maakt.

Of je nou vegetarisch eet, flexitariër bent of gewoon meer groente in je dieet wil (ver)stoppen, wij kunnen je deze veggie butter ‘chicken’ van harte aanbevelen. In deze curry draait het immers vooral om die fantastische smaakmakers die ook in deze vegetarische variant zorgen voor een oplawaai van je smaakpapillen. De koolraap en paneer (Indiase kaas) doen het hier erg goed in. Niemand die de kip mist!

Indiase butter chicken curry van Ronald Giphart en Mascha Lammes

Veggie butter chicken vegetarische curry
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Veggie butter ‘chicken’

Pak je blender of keukenmachine erbij en doe daar de tenen knoflook, rawits, chilipepers, uien en gember in. Voeg ook de olijfolie toe. Meng alles tot een gladde pasta.

Verhit ghee of boter (100 gram) op medium tot hoog vuur in een grote, hoge soeppan. Laat de kruidenpasta hierin zachtjes bakken, gedurende 15 minuten. Als het goed is, is het mengsel daarna licht gekarameliseerd en zacht.

Voeg dan de tomatenpuree, kurkuma, chilipoeder, garam masala, gemalen koriander en de komijn toe. Laat 5 minuutjes meebakken. Giet de bouillon erbij en roer alles goed door elkaar.

Dan mag de tomatenpulp erbij en breng je het mengsel aan de kook. Voeg de stukken koolraap toe, leg een deksel op de pan en zet het vuur laag, zodat de groente zachtjes gaar kan koken. Laat de koolraap zo ongeveer 1 uur koken, tot ‘ie gaar is en de curry is ingedikt. Roer af en toe even.

Doe de paneer of halloumi ook in de pan en laat die in 15 minuten zachtjes gaar koken.

Meng als laatste de room door de veggie butter ‘chicken’ en proef af op zout. Zet opzij om de doperwten te maken.

Smelt daarvoor de boter (110 gram) in een pannetje en voeg de doperwten toe (minder boter kan uiteraard ook, maar dit is de Matty-methode). Warm die even door in de gesmolten boter en breng op smaak met een snuf zout.

Serveer de veggie butter ‘chicken’ met de gekookte rijst. Bestrooi met de gehakte koriander en serveer met de doperwten en eventueel Indiaas brood ernaast.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.