Dit recept met linzen is zo verslavend lekker dat we niet kunnen stoppen met eten
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F01%2FRecept_met_linzen_1.jpg)
Culy’s Ogechi kwam dit recept met linzen tegen bij de Britse kookboekenschrijver en columnist Meera Sodha. Het zit vol Midden-oosterse smaken als granaatappelmelasse en een yoghurt-tahinsaus met citroen. Zo lekker, dat ze dit gerecht drie keer at in één week!
Recept met linzen
Linzen zijn gezond, zitten vol vitamines en eiwit en zijn ook nog eens spotgoedkoop. Daarom zijn we blij dat bonen en linzen afgelopen jaren steeds vaker in een nieuw en hipper jasje te zien zijn. Kijk maar naar deze brothy beans.
Dit recept met linzen hebben we te danken aan de Britse chefkok Meera Sodha, van wie we ook deze lekkere bombay rolls hebben. Het recept hebben we met een paar kleine tweaks aangepast, zo hebben we er een eenpansgerecht van gemaakt en kiezen we voor een yoghurt-tahinsaus, om het geheel net iets frisser te maken.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F01%2FRecept_met_linzen_3.jpg)
In het recept beginnen we met het karameliseren van de uien. Dat duurt lang, begin daarom altijd op tijd met het maken van dit recept met linzen. Daarna gaat het vrij snel; linzen en granaatappelmelasse erbij samen met verschillende soorten groene kruiden en de yoghurt-tahinsaus erbovenop.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F01%2FRecept_met_linzen_2.jpg)
Dit recept met linzen is lekker als vegetarische lunch of diner, en is zelfs lekker als je ‘m koud wil serveren. Omdat het karameliseren van de ui zo’n gedoe is, maakt Culy’s Ogechi graag veel tegelijk en vriest ze het in. Op de dag van serveren moet het alleen worden ontdooid en eventueel opgewarmd. Superhandig om zelfs op drukke doordeweekse dagen een volwaardige maaltijd binnen te krijgen.
Smeuïge linzen met granaatappelmelasse
- Zet een koekenpan op het vuur en voeg de olie toe. Zet het vuur op zacht en voeg de uien toe. Laat de uien karameliseren. Dit duurt ongeveer 1 uur, ze zijn klaar zodra ze zacht en diepbruin van kleur zijn. Geen tijd om te wachten? Voeg dan een scheutje water toe om het kookproces te versnellen en maak met een schepje suiker de uien zoet.
- Voeg de bleekselderij toe en bak 5 minuten mee. Doe daarna de linzen in de pan samen met de kruiden en granaatappelmelasse. Roer goed en voeg eventueel een scheutje water toe.
- Maak ondertussen de yoghurt-tahinsaus. Meng yoghurt, tahin en citroensap. Doe eventueel zout erbij en meng goed.
- Haal na 3 minuten de pan van het vuur en verdeel over borden. Doe de yoghurt-tahinsaus erop. Maak tenslotte af met sumak, verse peterselie en extra granaatappelmelasse.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F01%2FRecept_met_linzen_1.jpg)
Nog meer peulvruchten:
- Zo’n praktisch gerecht rechtstreeks uit de voorraadkast: pasta e fagioli (Italiaanse pasta met bonen)
- Ja ja, ook lekker als dip: ful medames (Egyptische dip van tuinbonen)
- Een favoriet van velen: Surinaamse bruine bonen met rijst en spekjes