Redactie
Redactie Broodjes 27 mrt 2012
Leestijd: 2 minuten

Turkse gevulde broodjes

Een heerlijk Turks recept: Mercimekli dilim pogaca. Oftewel: broodjes gevuld met uien, peterselie, linzen en gehakt, versierd met wat eigeel en maanzaad aan de bovenkant.

Dit recept komt van de leuke site Turksekok.nl.

Bereiding van het deeg

Breek 2 eieren in een kom. Van het ene ei dien je het eigeel te bewaren voor later, het eiwit mag wel gewoon in de kom. Voeg aan de kom ook de overige ingrediënten toe voor het deeg (behalve het meel). Klop het geheel gedurende een minuut. Voeg dan ook het meel toe en kneed het tot een deeg. Dek de kom af en leg hem opzij, het deeg moet daarin nu een uur rijzen.

mercimek-dilim-pogaca-1mercimek-dilim-pogaca-2

Bereiding van de vulling:

Plaats de groene linzen in een zeef en houd de zeef even onder de kraan om de linzen schoon te wassen. Doe de linzen vervolgens in een pan met gekookt water, laat de boel 15 minuten doorkoken. Doe ondertussen olie en gesneden ui in een andere pan. Laat deze even 5 minuten in de pan braden en voeg daarna ook het gehakt toe Roer wederom 5 minuten tot het gehakt een beetje gaar is.

Als de linzen 15 minuten heeft gekookt, zeef de linzen en voeg deze toe aan de pan met het ui-gehakt mengsel. Roer dit 5 minuten door. Voeg daarna ook de peterselie, paprika vlokken, zwarte peper poeder en zout toe.

Roer dit nog een beetje door en laat het geheel rusten (met andere woorden: zet het vuurpitje op de laagste stand).

mercimek-dilim-pogaca-3mercimek-dilim-pogaca-4mercimek-dilim-pogaca-5mercimek-dilim-pogaca-6

Bereiding van de broodjes

Als het deeg klaar is met rijzen, verdeel het deeg in 2 gelijke stukken. Rol met een deegroller het ene deel uit tot een langwerpige laag deeg. Plaats vervolgens de vulling aan één zijde van het deeg.

Rol nu het deeg met vulling om zodat je als het ware een sliert krijgt. Snijd deze vervolgens schuin (diagonaal) af met een pizza snijder. Herhaal de bovenstaande stappen ook voor het andere stuk deeg.

mercimek-dilim-pogaca-8mercimek-dilim-pogaca-9mercimek-dilim-pogaca-10

Smeer met een kwast het eerder bewaarde eigeel op de bovenkant van het deeg. Strooi vervolgens wat maanzaad (of eventueel zwarte komijn of sesamzaad) over het deeg. Doe de bakplaat in een voorverwarmde oven voor 30 minuten op 175 graden.

mercimek-dilim-pogaca-11mercimek-dilim-pogaca-12mercimek-dilim-pogaca-13

Eet smakelijk! En in het Turks: Afiyet olsun!

Zo maak je zelf lahmacun (Turkse pizza)

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.