Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Recepten 22 dec 2019
Leestijd: 2 minuten

Tulband met bietjes en witte chocolade

Als er een cake is die een feestelijk karakter heeft, is het de tulband wel. Een prachtige cake in een mooie vorm die door z’n simpliciteit een echte publiekslieveling is. Maar wist je dat je ook heel goed groente in deze cake kunt stoppen? Deze tulband met bietjes en witte chocolade is het levende en lekkerste bewijs.

Dit recept komt uit Het groenteboekje dat is gemaakt door Samuel Levie & Nadia Zerouali in samenwerking met Oxfam Novib. Het kookboek staat vol met bijzondere recepten en nieuwe ideeën voor koken met groente en fruit.

En met thema’s als verspillingsvrij koken, het voedsel van de toekomst en bewust omgaan met ingrediënten kunnen wij niet anders dan groot fan zijn van deze duurzame én lekkere recepten.

Samuel: “Mensen denken bij groente vaak niet direct aan een dessert. Je kent de carrotcake waarschijnlijk al, maar je kunt nog veel meer groenten gebruiken in zoete gerechten. Voor deze tulband gebruikte ik, Samuel, de bietjes uit mijn eigen tuin.”

Bron: Het groenteboekje

Zo maak je de tulband van bietjes en witte chocolade

Verhit de oven voor tot 160 °C.

Klop de boter met de suiker luchtig in een mengkom of in een keukenmachine. Meng de eieren er een voor een doorheen terwijl je blijft mixen.

Voeg een snuf zout toe. Zeef het zelfrijzend bakmeel door het beslag en voeg de melk toe. Je krijgt een mooi lopend beslag.

Smelt de witte chocolade au bain-marie. Doe 3 van de gekookte bietjes met een paar eetlepels beslag in een blender en mix tot een gladde puree.

Verdeel het cakebeslag in twee delen. Schep door de ene helft de bietenpuree en meng door de andere helft de gesmolten witte chocolade.

Schep om en om flinke lepels van het beslag in een tulbandvorm. Ga voor een mooi gemarmerd effect met een lepel door het beslag zodat de twee delen hier en daar mengen.

Bak de tulband 50 tot 60 minuten in de voorverwarmde oven. Prik er met een pin in. Als deze er schoon uit komt, is de tulband gaar. Laat afkoelen voordat je hem stort.

Snijd het laatste bietje in blokjes. Doe de suiker met 5 eetlepels water in een pan en konfijt hierin de bietenblokjes. Laat net zolang koken tot ze mooi glazig worden.

Meng de overgebleven siroop met de poedersuiker en wat citroensap tot een roze glazuur. Bestrijk de afgekoelde tulband met het glazuur.

Verdeel de blokjes gekon­fijte biet over de tulband, snijd in stukken en serveer. Je zult zien dat de tulband vanbinnen mooi ­gemarmerd is.

Tip: De biet kleurt tijdens het bakken iets bruin. Mocht je een meer roze tulband       willen, meng dan wat bietenpoeder door het bietenbeslag.

Het groenteboekje

Je koopt Het groenteboekje (Nijgh & van Ditmar) nu in de digitale boekhandel voor €22,50.

Meer lekkers met bietjes

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.