Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 16 apr 2020
Leestijd: 2 minuten

The Elvis Burger van Smokey Goodness (met pindakaas, spek & banaan)

Vuurwerk op een broodje: dat is deze Elvis Burger van Smokey Goodness. Een hamburger van de barbecue, mét pindakaas, spek en banaan. Jord Althuizen van Smokey Goodness ontwikkelde het recept met The King in mind voor zijn nieuwste boek ‘Burgers en BBQ Bites’. Het is een burger die je in ieder geval één keer in je leven geproefd moet hebben.

In zijn nieuwe boek Burgers & BBQ Bites reizen we samen met de pyro-culinair avonturier naar de USA. In dit barbecueboek dus geen recepten die uren duren, maar gerechten die hot & fast bereid kunnen worden. Voor elke snack attack. The Elvis Burger is daar het perfecte voorbeeld van.

Jord: “Zo fout dat het goed is, de Elvis Burger. Ooit bekend voor zijn ongekende muziekrepertoire en filmwerk, nu zie je toch vooral dat zijn voorkeur voor de combinatie van bacon, banaan en pindakaas als legacy overeind blijft. Probeer het maar eens, dan zal je zien wie de echte Burger King is.”

The Elvis Burger
Bron: Remko Kraaijeveld

Zo maak je The Elvis Burger

Bereid een BBQ of grill met gietijzeren rooster voor op direct grillen en verhit deze tot een temperatuur van 200 °C is bereikt. Gril de plakken gerookt ontbijtspek krokant en zet ze opzij.

Schil de bananen en snijd ze eerst in de lengte door de helft en halveer daarna nogmaals in de breedte. Gril kort en heet zodat er mooie grillstrepen ontstaan, maar je de banaan niet tot moes gaart. Haal van de grill en houd warm.

Meng de aardbeienjam met de BBQ-saus en roer het gerookte zout door de pindakaas. Snijd de burgerbroodjes doormidden en toast het brood op de grill. Kruid de burgers met zout en peper en gril aan beide kanten tot een kerntemperatuur van 54 °C voor een mooi medium rare resultaat. Smeer op de onderste helft van je burgerbun een royale hoeveelheid pindakaas. Leg hier de burger op. Verdeel de bacon en gegrilde banaan over de burgers en maak het geheel af met de aardbeienjam-BBQ-saus en de kapjes van de burgerbuns.

smokey goodness kookboek

Smokey Goodness – Burgers & BBQ bites van Jord Althuizen (Kosmos Uitgevers) is nú te koop voor € 22,50 euro. 

Meer barbecue recepten: