Wil je eens zelf maken: Thaise groene currypasta (wij kunnen niet meer zonder)
Ben je gek op Thaise groene curry, maar koop je altijd een kant-en-klaar pakje currypasta? Dan kunnen we je alvast vertellen dat het nog veel lekkerder kan. Hoe? Met zelfgemaakte Thaise groene currypasta, en zo maak je dat.
Currypasta uit Thailand
Stiekem weet je waarschijnlijk ook al dat een zelfgemaakte currypasta lekkerder is dan die uit de supermarkt (en ook die van de toko). En ja, het is o-zo makkelijk om de kant-en-klare variant te kopen, maar zelf een Thaise groene currypasta maken is eigenlijk net zo eenvoudig.
Rode, gele of groene Thaise curry: dit is (naast de kleur) het verschil
Ook hoef je niet voor iedere curry er opnieuw de keukenmachine bij te pakken. Dit recept is namelijk voor een grote batch die in 15 minuten klaar is en die je daarna kunt invriezen (bijvoorbeeld in een ijsblokjesvorm). Zo ben je voor de aankomende 15 curryās zoet met je zelfgemaakte Thaise currypasta.
Hoe pittig mag āie zijn?
Wat gaat er in een Thaise currypasta? Het is een mengsel van smaakmakers als gember, galangal (laos), limoenblad, citroengras, groene chilipepers en koriander (inclusief de wortel). Tip: ga voor koriander naar de toko of de markt, waar je dit kruid vaak inclusief wortel kunt kopen: net verse koriander op steroĆÆden.
Hoe pittig je de Thaise groene currypasta maakt, ligt volledig aan jou. Thaise birdās eye chiliās (rawit) hebben een uitgesproken en fruitige smaak, maar zijn ook erg pittig. Je kunt daarom ook kiezen voor jalapeƱos of andere groene pepers. Begin altijd voorzichtig en pas de pittigheid aan naar je eigen smaak.
Hoeveel currypasta gebruik je in een curry?
Gebruik 1 à 2 eetlepels currypasta per gerecht voor 4 personen, zoals een currysaus of currysoep. Laat de currypasta altijd kort bakken in olie voordat je andere ingrediënten toevoegt. Zo komen de smaken vrij.
Recept Thaise groene currypasta
- Stamp of hak de groene chilipepers fijn en voeg samen met alle ingrediƫnten in een krachtige keukenmachine of blender (tip: dit is de favoriete blender van London Loy) en mix tot een gladde massa.
- Vul een ijsblokjesvorm met de Thaise groene currypasta en bewaar tot 3 maanden in de vriezer.
Lekker zonder pakjes of zakjes:
- Met de staafmixer binnen 30 seconden: aioli maken
- Het allerlekkerste zelfgemaakt: guacamole
- Stiekem overal lekker bij: hollandaisesaus maken doe je zo
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F01%2FProfielfoto.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F06%2FThaise_groene_curry_2.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2021%2F02%2F1_groene-curry-met-gehaktballetjes.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F06%2FThaise_groene_curry_1.jpg)