Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 21 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Rode, gele of groene Thaise curry: dit is (naast de kleur) het verschil

Of het nou winter of zomer is, een Thaise curry is altijd een goed idee. Je favoriet kiezen daarentegen, is iets lastiger. Een groene, rode of gele curry: feit is dat ze alledrie ongelooflijk lekker zijn, maar waar zit nou – behalve die kleur natuurlijk – precies het verschil in?

En welke is ook alweer het pittigst?

Rode, gele of groene Thaise curry: dit is (behalve de kleur) het verschil

Na het lezen van dit artikel kun jij prima je weg vinden op menig menukaart vol curry’s én voortaan in volle overtuiging het recept opzoeken van je favoriet. Want curry’s, die zijn er niet alleen in Thailand. Dat bewijzen deze 12 curry recepten maar weer ‘s.

Rode, groene en gele Thaise curry

Even terug naar de basis. Want lang geleden bestond elke Thaise curry uit ongeveer dezelfde ingrediënten, op de pepers na. En jawel, je raadt het al: die pepers waren rood, groen of geel. Door de jaren heen zijn ook de ingrediënten meer en meer gaan veranderen. Hierdoor is het verschil tussen bijvoorbeeld een rode en een groene curry inmiddels veel groter in zowel smaak als looks.

Thaise rode curry met inktvis
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Groene curry

De meest gegeten curry in Thailand is groene curry. En dat groen is door de jaren heen alleen maar groener geworden. Naast basisingrediënten als vissaus, citroengras, knoflook, sjalotten en ui is de heldere tint van de groene currypasta (kreung gaeng keo wahn) te danken aan koriander, Thaise basilicum en limoenblad die er doorheen gaat. En dan dus die groene pepers: waar groene curry over het algemeen als het minst pittig wordt beschouwd, zijn er genoeg te vinden waar ook de vlammen je van uitslaan.

Rode curry

De curry die het minst veranderd is door de jaren heen. Rood vanwege de (mix van) rode pepers (pittig!), in sommige gevallen gedeeltelijk vervangen door bijvoorbeeld tomaten of chilipoeder. Het is misschien wel de meest veelzijdige currypasta (kreung gaeng phet daeng) van allemaal. Veelgebruikte overige ingrediënten – naast natuurlijk de basics – zijn garnalenpasta, laos en knoflook. Zo maak je rode currypasta trouwens makkelijk zelf.

Groene curry met gehaktballetjes
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Gele curry

Gele currypasta (nam prik gaeng karee) dankt haar heldere tint aan kurkuma, wat vaak wordt gecombineerd met komijn, ketoembar, citroengras, gember en knoflook. Door de zachte, ietwat zoete smaak is de gele curry een goede match met verschillende soorten vis, zoals in dit recept voor gele curry.

Andere curry’s

En dan heb je nog een flink aantal andere curry’s natuurlijk: denk aan penang en massaman (beide ook rood, maar beide weer een totaal andere smaak en structuur). Kortom: ga eens op curry-ontdekking om zelf de verschillen te proeven, ruiken én zien.

Aan de slag met deze recepten voor curry:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.