Freya Zuidervaart
Freya Zuidervaart Recepten 9 jun 2021
Leestijd: 1 minuut

Culy Homemade: tarte tatin met misokaramel, prei en grapefruit

Miso is umami en daarvan loopt al direct het water in je mond, het is bijna een pavlov-reactie, bizar… Als je die smaak subtiel combineert met karamel, prei, lichtzure grapefruit en een knapperige korst, dan krijg je deze tarte tatin 5.0.

De tarte tatin is een wereldberoemde taart uit Frankrijk, waarvan het verhaal gaat dat een dame haar deeg was vergeten en gewoon bovenop haar appels heeft gelegd in de oven. Het verbluffend lekkere resultaat was de omgekeerde appeltaart, beter bekend als tarte tatin. Nu zouden we Culy niet zijn als we geen inspirerende variant hierop maken. Een hartige variant zelfs. Met prei, grapefruit en miso-karamel.

Tarte tatin met misokaramel, prei en grapefruit Staand
Bron: Freya Zuidervaart voor Culy

Tarte tatin met misokaramel, prei en grapefruit

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Leg een bakpapier in een ovenschaal. Leg hierop om en om de plakken grapefruit en prei naast elkaar neer. Je kunt waarschijnlijk twee lagen maken.

Maak ondertussen de karamel. Zet hde suiker op met het grapefruitsap en de miso en laat dit zachtjes pruttelen. Laat de suiker oplossen en karamelliseren. Voeg het komijnzaad toe. Verdeel dit over de grapefruit en prei. Leg hierop het bladerdeeg, waarbij je de randen naar binnen duwt. Smeer in met het geklutste ei.

Zet in de oven voor 25-30 minuten totdat het bladerdeeg gaar is. Laat de taart afkoelen en draai hem dan om. Dit is handiger omdat de saus dan minder loopt.

Tip: als je de taart hebt omgedraaid kun je hem nog even in de oven op grillstand zetten, zodat je een iets krokantere bovenkant krijgt. Dit kan ook met een crème brulee brander.

Tarte tatin met courgette en peer

Tarte tatin met prei en grapefruit
Bron: Freya Zuidervaart voor Culy

Liever een zoete variant maken? Denk ‘s aan deze tarte tatin met peer en speculaaskruiden

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.