Auke Sprangers
Auke Sprangers Culinair nieuws 2 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Net geopend: Zacht Staal, een farm-to-table wegrestaurant in Beverwijk

Leuk, al die restaurants midden in de stad, maar langs een willekeurige snelweg is het culinaire aanbod nihil. Totdat vorige week wegrestaurant Zacht Staal haar deuren opende: waarbij je in een kas het eten op je bod krijgt wat je om je heen ziet groeien. En dat allemaal vlakbij de A9 ter hoogte van Beverwijk.

Zacht Staal

We schreven eerder al over een ander geval culinair-langs-de-snelweg: hét tankstation voor fijnproevers, waar met lokale producenten wordt gewerkt. Maar Zacht Staal is van een hele andere orde. Het restaurant huist op Landgoed Rorik, wat zichzelf betitelt als ‘een duurzaam paradijs waar landbouw, natuur en recreatie samenkomen’. Zo vind je er een boomgaard, pluktuin, zelfvoorzienende camping, een biologische akker en de sympathieke wijngaard Wijntuin Ronja.

Bij laatstgenoemde kun je overigens het vak van wijnboer leren door gedurende een oogstseizoen druivenstokken te pachten. Ook een dikke tip dus.

Kas

Maar terug naar waar we mee begonnen: restaurant Zacht Staal. Mede-initiatiefnemer en bio-boer Kasper van Landgoed Rorik werkt hiervoor samen met Kees Elfring, de man achter het ultrafijne Wijncafé Worst en Restaurant Marius in Amsterdam, die inmiddels helaas gesloten zijn. En met Lenny Ylstra, voorheen in de keuken van Restaurant DS in De School en in Restaurant As in Amsterdam.

Stel je even die ervaring voor, met een indrukwekkende groene locatie, waarbij je in een kas dineert (of luncht) aan lange tafels met producten die vers van het land komen.

Menu

Alles van het land dus, dat is één ding wat zeker is. Farm-to-table in volle glorie. En dat is ook precies de reden waarom het menu op regelmatige basis verandert. Genoeg reden om vaak terug te keren dus. Dat kan voor een diner, of voor lunch.

Het adres van wegrestaurant Zacht Staal

Je vindt Zacht Staal aan Landgoed Noorderweg 991

Check de website voor meer informatie en openingstijden.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.