Speculaas maken: zo bak je brosse en knapperige speculaasbrokken
Niet alleen kinderen zijn blij als de Goedheiligman weer in het land is. In aanloop naar Sinterklaas kunnen we elke dag ongegeneerd snoepen van pepernoten, kruidnoten, chocoladeletters en… speculaas. Dat laatste brengt ons bij elke hap weer terug naar de stoel in oma’s woonkamer. Genieten. Zo kun je zelf de lekkerste speculaas maken.
Speculaas kun je natuurlijk het hele jaar door op elke hoek van de straat kopen. Toch is de lekkernij het het lekkerst in december en bovendien uit eigen keuken. Al helemaal als de speculaas knapperig en bros is. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Als je traditioneel een figuur op de bruine koek wil, zal je ergens een speculaasplank op de kop moeten tikken. Het hoeft natuurlijk niet. Brokken of speculaasjes met amandelsnippers zijn net zo smakelijk.
Speculaas maken
Met dit recept maak je zelf makkelijk speculaasbrokken voor een heerlijk avondje.
- Meng het zelfrijzend bakmeel met de basterdsuiker, speculaaskruiden (deze kan je trouwens ook makkelijk zelf maken) en het mespuntje zout in een kom.
- Snijd de boter in blokjes en doe het bij de droge ingrediënten. Roer het geheel door.
- Voeg de melk toe en kneed het tot een samenhangend deeg. Druk het deeg plat, verpak in het in huishoudfolie en leg het deeg 1,5 uur in de vriezer (je kunt het ook een dag of een nacht in de koelkast laten liggen).
- Nu is het tijd om het deeg in een knapperige koek te veranderen. Haal het uit de koeling en laat het eerst even op temperatuur komen.
- Verwarm de oven voor op 160 graden en leg bakpapier op de bakplaat.
- Gebruik bloem op je werkblad en deegroller om te voorkomen dat het deeg blijft plakken. Als de lap te dik is, blijft de speculaas zacht. Rol het deeg daarom uit tot een lap van 0,5 centimeter. Leg het deeg op de bakplaat en strooi er amandelen over.
- De laatste stap is het deeg insmeren met wat extra melk. Zet de bakplaat 30 minuten in de oven. Laat het speculaas afkoelen voordat je het in stukken breekt. Smullen maar!
Speculaas recepten
Ben je eigenlijk meer fan van gevulde speculaas? Of zet je liever beide op tafel? Snappen we helemaal. Probeer ook eens deze gevulde speculaas met goddelijke amandelspijs. Oh, en deze luchtige cakejes met kaneelsuiker en speculaaskruiden en tarte tatin met peer en speculaaskruiden zijn ook to die for.