Redactie
Redactie Recepten 27 nov 2013
Leestijd: 1 minuut

Gevulde speculaas met goddelijke amandelspijs

Bij SinterKerst & Nieuw horen natuurlijk de lekkernijen van alle drie de feesten. Dus open die champagne, zet de kalkoen in de oven en maak ondertussen deze gevulde speculaas met goddelijke amandelspijs.

Een recept van Paola Westbeek van inmylife-paola.blogspot.nl.

Bron: Paola Westbeek Paola Westbeek

Gevulde speculaas maken

Doe alle ingrediënten voor de koek in de kom van een keukenmachine en druk op de ‘pulse’ knop totdat het mengsel samenkomt in een bal.

Haal het deeg uit de kom en vorm er twee dikke schijven van. Wikkel die in plasticfolie en zet ze 2-3 uur in de koelkast.

Maak om de amandelpasta te maken de kom van de keukenmachine weer schoon en ‘pulseer’ de amandelspijsblokjes, het ei en de amaretto tot een romig, zacht, pasta-achtig mengsel.

Wikkel deze pasta in plasticfolie en leg het ook 2,5 uur in de koelkast. Haal het koekdeeg en de amandelpasta een halfuurtje voordat je gaat bakken uit de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een vierkante bakvorm van 20×20 cm met bakpapier. Rol één stuk deeg uit tot een vierkant in de maat van de bakvorm en bekleed deze hiermee.

Verdeel de vulling over deze bodem. Rol het tweede stuk deeg uit tot dezelfde maat en leg het over de vulling.

Druk de randen een beetje aan. Kwast de bovenkant met een beetje geklutst ei. Kerf met een mesje de bovenkant in 16 gelijke stukken, maar zorg dat je het deeg niet helemaal doorsnijdt.

Strooi er vervolgens wat amandelschaafsel overheen en zet de bakvorm 35 tot 40 minuten in de oven. Laat de koek afkoelen voordat je hem uit de bakvorm haalt en snijdt.

Meer snoepgoed zelf maken?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.