Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten Bijgewerkt: 29 jul 2025
Leestijd: 2 minuten

Deze Spaanse crackers met olijfolie en anijs kopen we élke vakantie opnieuw – en jij wil ze ook

Het is elke keer vaste prik: in de Spaanse supermarkt gaan we steevast op zoek naar tortas de aceite. Oftewel: Spaanse olijfoliecrackers met anijs. Maar als Spanje ver weg is, maak je ze gewoon zelf.

Het bedrijf Ines Rosales maakt al jarenlang de beste, flinterdunne tortas de aceite, die met de hand worden gemaakt en per stuk worden verpakt in vetvrij papier. Voor ons zijn ze hét culinaire souvenir uit Spanje.

7 x culinaire souvenirs uit Spanje: dit moet mee naar huis

Dit maakt ze zo lekker: de crackers worden gemaakt met een flinke hoeveelheid olijfolie en de naturel versie wordt gekruid met anijs en suiker. Daarmee zijn de crackers de perfecte mix van hartig en een vleugje zoet.

Tortas de aceite zijn er ook in veel andere smaken, zoals kaneel, rozemarijn-tijm en sinaasappel (je kunt de crackers van Ines Rosales ook online kopen), maar wij blijven de klassieker toch het allerlekkerst vinden. Hieronder het recept!

Tortas de aceite
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Spaanse crackers met olijfolie en anijs: recept

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet twee bakplaten klaar, bekleed met bakpapier.
  2. Meng in een kom het warme water met de gist en klop er met een vork de olijfolie doorheen.
  3. Doe de bloem samen met het zout en de anijszaadjes in een kom en meng. Voeg daarna het natte mengsel van hierboven toe en meng met je handen tot je een glad, soepel en samenhangend deeg hebt. Is het deeg te droog? Voeg dan nog een klein beetje (warm) water toe. Is het te nat? Voeg dan bloem toe.
  4. Maak een bal van het deeg, leg het in een licht met bloem bestoven kom en dek af met plasticfolie. Laat het deeg 30 minuten tot een uur rijzen op een warme plek.
  5. Verdeel het gerezen deeg in 12 stukken en rol ze uit tot dunne rondjes. Ze zullen misschien niet perfect rond worden, maar dat geeft niet: je bakt ze voor jezelf, niet voor de jury van Masterchef. Leg ze op het bakpapier.
  6. Meng de suiker met de 2 theelepels anijszaad. Bestrooi de crackers met de anijssuiker en druk de suiker er voorzichtig een beetje in met je vingers of de achterkant van een kommetje. Prik met een vork gaatjes in de crackers.
  7. Laat de Spaanse crackers in ongeveer 15 minuten lichtbruin en knapperig bakken in de voorverwarmde oven.
Spaanse anijscrackers met olijfolie
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Olé! Meer lekkere Spaanse recepten:

In sommige artikelen maken we gebruik van affiliate links. Als je via deze link iets koopt, kan Culy een percentage van het aankoopbedrag krijgen. We raden alleen producten aan die we écht tof vinden. Dankjewel!

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Kerst komt eraan! Kook mee met Culy 🎄

Van verfijnde voorgerechten tot magische desserts, ontvang dagelijks ons recept van de dag.