Ogechi Chibueze
Ogechi Chibueze Recepten Bijgewerkt: 8 okt 2025
Leestijd: 2 minuten

Zo maak je de perfecte shepherd’s pie met die krokante laag aardappelpuree

Puur genot, op een andere manier kunnen we de Britse shepherd’s pie niet beschrijven. Het decadente ovengerecht met krokante aardappelpuree bovenop wil je deze herfst en winter zeker maken.

Zodra we zin hebben in ultiem comfortfood, rennen we al gauw naar onze traditionele Britse kookboeken. Het weekend beginnen met een uitgebreide full English of afsluiten met een goede sunday roast, en doordeweeks maken we graag deze fantastische shepherd’s pie.

Zo’n pie of pastei bestaat uit laagjes: onderop ligt een laag vleessaus en daarin gaat alles wat lekker is: mirepoix, rode wijn, vleesfond en (lams)gehakt. Het belangrijkste is om de saus langzaam te garen. Zo krijg je geen vlakke en smakeloze saus, maar diepte. Daarbovenop gaat de romigste aardappelpuree van je dromen met cheddar, die na 30 minuten in de oven een krokant laagje krijgt, zonder de romige binnenkant kwijt te raken. 

Shepherd's pie recept
Ogechi Chibueze voor Culy

7 x slow cooking gerechten voor een lui weekend

Net als veel van de beste recepten is ook shepherd’s pie ontstaan uit het opmaken van restjes, in dit geval vleesresten, net als bij deze Franse klassieker en de Italiaanse pasta e fagioli. Het was een gerecht voor de armen, maar inmiddels is de boerenkost uitgegroeid tot een ware pubklassieker, waar de Britten en Ieren trouwens ook graag thuis mee aan de slag gaan. 

Shepherd's pie recept
Ogechi Chibueze voor Culy

Shepherd’s pie maken

  1. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een pan en voeg het (lams)gehakt toe. Bak het gehakt goudbruin en laat het water verdampen, dat duurt ongeveer 10 minuten.
  2. Voeg de mirepoix toe, bestaande uit 1 gesnipperde ui, 1 wortel in blokjes en 1 stengel bleekselderij in blokjes. Kook dit 2 minuten en doe daarna de geplette knoflook erbij. Bak het geheel 1 minuut.
  3. Doe de tomatenpuree samen met met 1 theelepel tijm en twee laurierblaadjes erbij en mix. Giet de rode wijn erbij en schraap de bodem van de pan goed. Laat het pruttelen en de wijn verdampen en voeg na 3 minuten het vleesfond (of bouillon) toe. 
  4. De saus van de shepherd’s pie heeft ongeveer 1 uur nodig om te koken. Voeg, zodra de saus is ingedikt, de doperwten toe.
  5. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  6. Maak ondertussen de aardappelpuree. Kook de aardappels in een pan met ruim gezouten water gaar. Stamp de aardappelen tot een puree en voeg cheddar, Parmezaanse kaas, melk, boter en twee eidooiers toe samen met een snuf witte peper.
  7. Schep het gehaktmengsel in de ovenschaal. Doe daarna de aardappelpuree erop. Maak eventueel een mooi patroon met een vork en zet de shepherd’s pie 30 minuten in de oven.

Comfortfood uit de oven? Dit zijn onze favorieten:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Kerst komt eraan! Kook mee met Culy 🎄

Van verfijnde voorgerechten tot magische desserts, ontvang dagelijks ons recept van de dag.