Redactie
Redactie Inspiratie 12 apr 2015
Leestijd: 2 minuten

Wat is mirepoix en waarom wordt het door zoveel chefs gebruikt?

We houden van de Franse keuken. Je kunt ons op elk moment van de dag blij maken met een heerlijke camembert of een goede portie oeufs en cocotte. Maar buiten deze klassiekers om, kent de Franse keuken genoeg andere interessante producten. In klassiek Franse recepten wordt het dan ook vaak genoemd: mirepoix. Maar, wat is dat eigenlijk precies? En waarom gebruiken zoveel chefs het?

Culy legt het je uit!

Groentemengsel

Mirepoix is de benaming van een mengsel van groenten en kruiden dat veel wordt gebruikt als basis voor gerechten zoals soepen, sauzen en stoofpotten. Zoals de naam al doet vermoeden is het afkomstig uit Frankrijk en is het bijna 300 jaar geleden bedacht door de hertog van Lévis-Mirepoix.

In principe bevat het mengsel altijd fijngesneden uien, wortel en knol- of bleekselderij. Afhankelijk van het gerecht worden er nog bijvoorbeeld prei, champignons, knoflook, laurier, tomaten, tijm, peper(korrels), rozemarijn en gember aan toegevoegd. Daarbij kunnen er voor een wat vettere mirepoix ook spekblokjes aan het gerecht worden toegevoegd.

mirepoix
Bron: Stanislav Ostranitsa via Adobe Stock

Mirepoix als basis

Mirepoix wordt in de Franse keuken vooral als basis voor een gerecht gebruikt. Het wordt dan eerst aangezet in een klontje boter of scheutje olie. Hierdoor komen de verschillende smaken vrij en ontstaat er een smaakvolle start van het gerecht. Daarna kun je alle andere ingrediënten toevoegen.

Op The Kitchn lazen we een handige tip van de Amerikaanse Charlie Marshall, chefkok van restaurant The Marshall in New York. Hij raadt aan om altijd restjes uien, wortel, bleekselderij en kruiden die je anders zou weggooien, bijvoorbeeld de kontjes, te bewaren in een zakje in de vriezer. Zo heb je altijd een portie mirepoix voor handen. Handig!

De grote gids der groenten invriezen: van spitskool tot sperziebonen

mirepoix bakken
Bron: Sal via Adobe Stock

Mirepoix gebruiken

Dit kruidenmengsel wordt vooral gebruikt als basis en smaakmaker voor soepen, stoofgerechten en sauzen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om je stoofvlees te beginnen met mirepoix of om hier een lekkere bouillon mee te maken.

Een magere mirepoix (mirepoix au maigre) bevat alleen groenten en de vette versie (mirepoix au gras) bevat ook stukjes spek. Door de kruidige aroma’s smaakt mirepoix goed in combinatie met veel verschillende gerechten: voel je dus vrij om te experimenteren met welke groenten je hier allemaal in verwerkt. Bon Appétit!

Meer Franse gerechten:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.