Redactie
Redactie Inspiratie 12 nov 2016
Leestijd: 2 minuten

Cassoulet: de Franse comfort food klassieker

Cassoulet is een echte Franse klassieker, waarbij witte bonen de oven in gaan met een heleboel heerlijk vlees. Misschien niet het hipste gerecht, maar wel perfect voor als het buiten koud is en je zin hebt in heel erg lekker eten…

Cassoulet

Cassoulet is van oorsprong een echt boerengerecht waarbij witte bonen en gekonfijt of ingemaakt vlees worden gestoofd in een aardewerken pot. De naam van deze pot is een cassole, waaraan de ovenschotel haar naam te danken heeft.

Schoenen uit, oven aan en genieten maar

Krokant

Tegenwoordig worden de meeste cassoulets gewoon in een gietijzeren braadpan gemaakt, dat gaat ook heel goed. Het lekkerst is als de deksel niet op de pan zit, zodat de bovenkant van de ovenschotel lekker krokant wordt.

Als vlees wordt vaak varken (zowel worst als bouten), gans en eend gebruikt. Dat klinkt niet verkeerd toch? Al helemaal niet als dit wordt gecombineerd met een knapperig stukje varkenshuid…

Languedoc

Cassoulet vindt haar oorsprong in de Franse regio Languedoc, en in elke stad wordt het weer net iets anders gemaakt. Alle versies worden gemaakt met witte bonen, confit van gans of eend, worst en soms nog extra vlees.

In Toulouse is dat varkens- en schapenvlees, in Carcassone wordt er meer varkensvlees gebruikt en wordt de gans of eend soms vervangen door patrijs. In de Languedoc wordt toevallig ook hele lekkere wijn gemaakt, leuk dus om er bij te drinken!

Bij een goede cassoulet spreiden de bonen als je ze op het bord legt langzaam uit over het bord, net als bij een goede risotto. De bonen moeten romig zijn en bomvol smaak zitten van de kruiden en groenten die worden gebruikt voor de bonen.

Zelf maken

Zelf een wonderschone cassoulet op tafel toveren? Met dit klassieke recept kan het alleen maar goed komen. Kip in cassoulet is op geen enkele manier authentiek, maar als iets heel erg lekker is willen wij dat best door de vingers zien. Deze cassoulet met gekonfijte kippendijen en andouille worst lijkt ons namelijk verschrikkelijk lekker.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.