Ogechi Chibueze
Ogechi Chibueze Recepten Bijgewerkt: 22 aug 2025
Leestijd: 2 minuten

Dit was de favoriete saus van Anthony Bourdain die alles beter maakt

Is dit het best bewaarde geheim uit de Provençaalse keuken? Het was de favoriete saus van niemand minder dan Anthony Bourdain, lekker bij vis en zeevruchten en makkelijk te bereiden. We hebben het over rouille: de saus die zo’n beetje alles beter maakt.

Favoriete saus van Bourdain

Rouille krijgt zijn kleur door geroosterde paprika, een schep cayennepeper en eventueel saffraan. Daar heeft de saus ook zijn naam aan te danken. Het woord rouille betekent namelijk roest in het Frans.

Qua smaak heeft het gelukkig daar niets mee te maken. De knoflooksaus is intens, romig en geeft een scherpe kick.

Alles over saffraan – zo herken je kwaliteit en zo gebruik je ’t

Rouille recept Rouille maken
Ogechi Chibueze voor Culy.nl

Waar eet je rouille bij?

Rouille is een goede sidekick voor vis en zeevruchten. Denk aan zeevruchtenstoofgerechten, visschotels en natuurlijk soepen zoals bouillabaisse waarbij rouille niet mag ontbreken.

Anthony Bourdain noemde de saus “The magical condiment”, dat je op tal van manieren kunt gebruiken. Een garnalencocktail, op een eitje of zoals bij visgerechten zoals hij hoort. Bij ons zie je ‘m altijd op tafel staan tijdens de barbecue. Bourdain’s recept is trouwens zonder broodkruim!

Rouille recept Rouille maken
Ogechi Chibueze voor Culy.nl

De rouille van Anthony Bourdain in 5 snelle stappen

  1. Maal de saffraan in een vijzel en voeg een ijsblokje toe. Laat dit smelten.
  2. Doe de geroosterde paprika en knoflook in een keukenmachine of pureer met staafmixer.
  3. Voeg een losgeklopte eidooier, de geweekte saffraan, cayenne en het citroensap toe aan het mengsel.
  4. Zet de keukenmachine of staafmixer aan en voeg de olijfolie in een dunne straal toe. Vervolgens zal de dikke emulsie langzaam naar boven ‘drijven’. Haal dan de staafmixer voorzichtig naar boven zodat alles goed gemengd wordt.
  5. Breng de rouille op smaak met zout en voeg eventueel extra citroensap of cayennepeper toe. Bewaar in een afgesloten bakje tot gebruik.
Rouille recept Rouille maken
Ogechi Chibueze voor Culy.nl

Lekkers van Bourdain:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Kerst komt eraan! Kook mee met Culy 🎄

Van verfijnde voorgerechten tot magische desserts, ontvang dagelijks ons recept van de dag.