Dit was de favoriete saus van Anthony Bourdain die alles beter maakt
Is dit het best bewaarde geheim uit de Provençaalse keuken? Het was de favoriete saus van niemand minder dan Anthony Bourdain, lekker bij vis en zeevruchten en makkelijk te bereiden. We hebben het over rouille: de saus die zo’n beetje alles beter maakt.
Favoriete saus van Bourdain
Rouille krijgt zijn kleur door geroosterde paprika, een schep cayennepeper en eventueel saffraan. Daar heeft de saus ook zijn naam aan te danken. Het woord rouille betekent namelijk roest in het Frans.
Qua smaak heeft het gelukkig daar niets mee te maken. De knoflooksaus is intens, romig en geeft een scherpe kick.
Alles over saffraan – zo herken je kwaliteit en zo gebruik je ’t
Waar eet je rouille bij?
Rouille is een goede sidekick voor vis en zeevruchten. Denk aan zeevruchtenstoofgerechten, visschotels en natuurlijk soepen zoals bouillabaisse waarbij rouille niet mag ontbreken.
Anthony Bourdain noemde de saus “The magical condiment”, dat je op tal van manieren kunt gebruiken. Een garnalencocktail, op een eitje of zoals bij visgerechten zoals hij hoort. Bij ons zie je ‘m altijd op tafel staan tijdens de barbecue. Bourdain’s recept is trouwens zonder broodkruim!
De rouille van Anthony Bourdain in 5 snelle stappen
- Maal de saffraan in een vijzel en voeg een ijsblokje toe. Laat dit smelten.
- Doe de geroosterde paprika en knoflook in een keukenmachine of pureer met staafmixer.
- Voeg een losgeklopte eidooier, de geweekte saffraan, cayenne en het citroensap toe aan het mengsel.
- Zet de keukenmachine of staafmixer aan en voeg de olijfolie in een dunne straal toe. Vervolgens zal de dikke emulsie langzaam naar boven ‘drijven’. Haal dan de staafmixer voorzichtig naar boven zodat alles goed gemengd wordt.
- Breng de rouille op smaak met zout en voeg eventueel extra citroensap of cayennepeper toe. Bewaar in een afgesloten bakje tot gebruik.
Lekkers van Bourdain:
- Uit een van zijn kookboeken: het favoriete gehaktbrood van Anthony Bourdain
- Een Culy-twist aan zijn geroosterde bloemkool: makkelijke noedelsalade met miso-bloemkool
- Dit was zijn favoriete cocktail en ook James Bond dronk ‘m: Negroni cocktail
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F01%2FProfielfoto.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F08%2FRouille_1.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F08%2FRouille_3.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F08%2FRouille_4.jpg)