Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten Bijgewerkt: 18 jul 2025
Leestijd: 1 minuut

Roedjak: hartige Indonesische fruitsalade met pinda’s en palmsuiker om van te watertanden

Roedjak is een bijzondere fruitsalade uit de Indonesische keuken. Er gaat namelijk een zoet-zure, pittige dressing bij, op basis van palmsuiker, chilipepers en pinda’s. Dus zoet fruit, met een hartige dressing. En lekker dat dat is!

Voor de originele, oldskool versie van roedjak worden meestal harde fruitsoorten gebruikt, die nog niet helemaal rijp zijn. Groene papaya bijvoorbeeld, maar ook peer en appel. Maar eigenlijk smaakt deze verslavende dressing overal lekker bij. Dus gebruik vooral alle fruitsoorten (en groenten!) die je lekker vindt.

Wij stuitten op een pitahaya bij het boodschappen doen en combineerden die met zoete lychee, frisse komkommer, blokjes mango en bittere radijs.

Knapperige groenten in kruidige kokos uit de bijbel van de Indonesische keuken

roedjak
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Roedjak-recept:

  1. Rooster de pinda’s in een droge koekenpan en hak ze fijn.
  2. Meng in een kom de tamarinde met de suiker, de garnalenpasta en het limoensap. Roer hier de helft van de pinda’s doorheen. Hou je van pittig? Doe hier dan ook de fijngehakte chilipeper bij. Of hou ‘m apart en sprenkel ‘m over je salade.
  3. Schik alle groenten en fruitsoorten in een kommetje en besprenkel met de dressing. Garneer met de rest van de pinda’s.
Afbeelding van roedjak hartige Indonesische fruitsalade met een twist
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Meer lekkere Aziatische salades:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Kerst komt eraan! Kook mee met Culy 🎄

Van verfijnde voorgerechten tot magische desserts, ontvang dagelijks ons recept van de dag.