Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 20 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Alles wat je moet weten over koken met rabarber

Hoe maak je rabarber schoon? Hoe bereid je rabarber het lekkerst? En kun je gekookte rabarber invriezen? Wij vertellen je alles over rabarber koken.

Maar weinig seizoensgroenten maken ons zo blij met hun komst als rabarber. Wil jij ook vaker met rabarber koken? Van rabarber schoonmaken tot gekookte rabarber invriezen: dit is alles wat je daarover moet weten.

Rabarber koken

Hoe maak je rabarber schoon?

Allereerst: rabarberbladeren zijn giftig. In de meeste gevallen zul je deze dan ook niet meer aantreffen wanneer je rabarber koopt. Is dat toch het geval, of oogst je rabarber uit eigen tuin, verwijder dan ten eerste de bladeren (met je handen aanraken kan geen kwaad, ze opeten wel) en gooi ze zorgvuldig weg. Voer ze in ieder geval niet aan dieren.

Spoel daarna alle overtollige aarde weg onder koud stromend water. Soms kan het zijn dat er nog vezelachtige draden aan de rabarber hangen, haal deze weg als dat het geval is. Snijd tot slot de harde uiteindes van de rabarber weg en snijd de rabarber in stukjes van de gewenste grootte.

Rabarber hartig
Bron: Unsplash

Rabarber koken

Rabarber koken is geen hogere wiskunde. In feite hoef je rabarber simpelweg in stukjes te snijden te stoven met een beetje water en suiker. Rabarber geeft van zichzelf veel vocht af, hierdoor hoef je zelf maar een klein beetje water toe te voegen. Over de hoeveelheid suiker beslis je zelf; onthoud alleen dat het zure van rabarber wel wat zoet tegengewicht kan gebruiken.

Rabarber in de oven

Wil je rabarber in je oven bereiden? Snijd de rabarber dan in stukjes, leg ze in een ovenschaal en bestrooi met een laagje suiker. Dek de ovenschaal af met een laagje folie en plaats een kwartier in een tot 180 graden verwarmde oven.

Galette met rabarber en aardbeien zomertoetjes
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Kun je gekookte rabarber invriezen?​

Kortweg: ja. Je kunt rabarber rauw, geblancheerd of volledig gekookt invriezen. Maak de rabarber wel altijd goed schoon en snijd in stukjes.

Hou er daarnaast ook rekening mee dat de rabarber na ontdooien wat knapperigheid verliest. Ingevroren rabarber is daarom het beste te gebruiken voor jams, sauzen, taarten of crumbles. Vraagt je recept om mooie reepjes rabarber, gebruik dan verse.

Onze favoriete recepten met rabarber:

Rabarber curd
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.