Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 23 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Culy Basics: zo bak je de perfecte karbonades

Karbonades bakken lijkt gewoon een kwestie van het stukje vlees in de pan gooien met wat boter of olie. Maar een écht perfecte karbonade krijg je als je een beetje suiker toevoegt. Het resultaat is een sappig, mals stukje vlees met een knapperig korstje. Ontzéttend lekker.

In een video van de website Bon Appétit leerden we hoe je de perfecte karbonades moet bakken. En echt: zo lekker hebben we ze nog nooit gemaakt. De zoete saus die je erbij maakt, heeft bovendien een lekker zuurtje. Serveer ze met fantastische aardappelpuree en een klassieke groene salade voor een simpel AVG’tje waarbij je je vingers aflikt.

5 x karbonaadjes nét even anders

Perfecte karbonades bakken
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

De perfecte karbonades bakken

Bestrooi de karbonades eerst aan beide kanten met zout en met een halve theelepel suiker.

Verhit een eetlepel zonnebloemolie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de karbonades 3 minuten aan één kant, tot ze een mooi kleurtje hebben.

Draai ze om en bak ze nog een minuutje aan de andere kant. Haal ze daarna uit de pan. Ze hoeven nog niet gaar te zijn, het gaat puur om de kleur.

Zet het vuur naar medium en voeg nog een eetlepel olie toe. Bak de sjalot en knoflook ongeveer 3 minuten, tot ze zacht zijn. Voeg dan de azijn en de overgebleven eetlepel suiker toe. Laat kort koken tot de azijn is verdampt, ongeveer 2 minuten.

Doe de rozemarijn, kappertjes en 120 ml water in de pan. Laat op laag vuur pruttelen. Voeg de boter toe en beweeg de pan heen en weer tot de boter is gesmolten en de saus heeft getransformeerd tot een glanzend geheel.

Leg de karbonades nog even 3 minuten terug in de saus, of tot ze gaar zijn (een kerntemperatuur van rond de 57 graden is ideaal).

Serveer de karbonades met de saus eroverheen gelepeld. Lekker met aardappelpuree en een groene salade.

Perfecte karbonades bakken
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.