Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 25 feb 2021
Leestijd: 3 minuten

Snelle visstoofschotel met olijven voor door de week (van Alison Roman)

Er zijn van die kookboeken die je van kaft tot kaft wil koken. De boeken van Alison Roman vallen wat ons betreft onder die categorie. Na ‘Bijzonder Simpel’ is nu ook haar andere boek verschenen op de Nederlandse markt: ‘Lekker Thuis‘. Daar willen we ook weer álles uit maken, waaronder deze snelle visstoofschotel. 

Visstoofschotel: dat klinkt intimiderend. Maar Alison Roman neemt al je zorgen weg. Sterker nog: met dit recept kan iedereen een indrukwekkend gerecht op tafel toveren, op een doodnormale, doordeweekse dag.

Dit is waarom je Alison Roman moet leren kennen

Alison: “Ik geef toe: dit recept is wat basic, maar soms is basic juist goed. Basic is behaaglijk. Basic is een knoflookrijke, wittewijnachtige tomatenbouillon die zich over jouw kostbare vis en zeevruchten ontfermt, ze zachtjes verwarmt en alles zo lekker laat smaken dat het je niets meer kan schelen dat je veel geld voor ze hebt neergeteld. Basic is lekker makkelijk voor door de week.

De belangrijke les hierbij is dat een goede basis je de flexibiliteit geeft om te improviseren. Voeg voor wat meer pit vooraf wat gedroogde chorizo toe aan de olijfolie, of aan het einde van het recept een eetlepel harissa. Gebruik schelpdieren als je geen garnalen lust, coquilles als je chic wilt doen. Als je je aan de regels voor basic houdt, zijn de mogelijkheden oneindig.”

Afbeelding van snelle visstoofschotel
Bron: Lekker Thuis

Snelle visstoofschotel met olijven

1. Verhit de olijfolie in een grote pan met dikke bodem of een grote diepe koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de sjalot, 3 tenen knoflook en zout en peper toe. Bak alles circa 4 minuten, onder af en toe roeren, tot de sjalot bruin ziet en de knoflook is geroosterd.

2. Voeg de chilipeper, tijm (als je die gebruikt) en wijn toe en laat het geheel circa 4 minuten zachtjes doorkoken tot de wijn voor ongeveer de helft is ingedikt.

3. Kneus de tomaten met je handen en voeg ze samen met hun sap toe aan de pan. Schenk er 1 liter water bij en voeg zout en peper toe.

4. Laat het geheel 15-20 minuten zachtjes doorkoken (breng het eventueel verder op smaak) tot de bouillon iets is ingedikt en alle smaken met elkaar zijn vermengd.

5. Bestrooi de garnalen en visfilets met zout en peper. Voeg de mosselen toe aan de pan en leg er een deksel op. Voeg, zodra de mosselen na ongeveer 5 minuten zijn opengegaan, voorzichtig de garnalen toe, gevolgd door de vis. Leg het deksel weer op de pan en warm alles nog 6-8 minuten door tot de garnalen felroze zijn, de vis ondoorschijnend wit en alles helemaal gaar is. Voeg de olijven toe en neem de pan van het vuur.

6. Hak intussen de overgebleven teen knoflook nog wat fijner, voeg toe aan de gehakte kruiden en breng op smaak met zout en peper.

7. Voeg een scheut olijfolie aan de stoofschotel toe, strooi de kruiden erover en serveer hem met zeer knoflookrijk knoflookbrood, een goede salade en heel, heel veel wijn.

Tip van Alison: de basis voor de stoofschotel (stap 1 t/m 4) kun je tot 5 dagen van tevoren maken en in de koelkast bewaren. Breng het voordat je de vis en zeevruchten toevoegt zachtjes aan de kook en ga verder bij stap 5.

Lekker Thuis van Alison Roman
Lekker Thuis

Lekker Thuis van Alison Roman (Unieboek/Het Spectrum) is nu te koop voor € 27,99

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.