Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Recepten 13 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Paprika met tofu en olijven uit de oven van Nigel Slater

We hebben het al vaak gezegd: maar weinig kookboeken zijn zo sympathiek, mooi beschreven en goed bedacht als die van Nigel Slater. Zijn laatste nieuwe kookboek levert daarvoor opnieuw het bewijs. Keukenkronieken is een heerlijk boek met 200 (!) recepten die in huize Slater regelmatig op tafel komen. Alleen al uit nieuwsgierigheid wil je dus met je neus in dat boek duiken. Of om deze paprika uit de oven met tofu en olijven te maken, natuurlijk.

Nigel over dit gerecht

Nigel: ”Een gehakte paprika is een kom waarin je kleine, zoetzure tomaten kunt bakken. De sappen van beide groenten worden op de bodem vermengd met de olijfolie en zeer waarschijnlijk ook de basilicumblaadjes. Ik stop stukken zoutige feta van schapenmelk in de vulling en soms ook wat olijven en een paar takjes tijm. Het vormt een snelle maaltijd, met stevig witbrood om in de naar basilicum geurende olijfolie te soppen. Onlangs ben ik echter tofu gaan gebruiken. Ik houd van gebakken tofu en hoe hij de smaakmakers en het tomatensap opneemt.

Ik zou zachte tofu gebruiken om de paprika’s te vullen. De lichte, panna cotta achtige structuur is lekker bij het zoete vruchtvlees van de geroosterde paprika. Je kunt er ook koriander aan toevoegen – die voelt zich bijzonder goed thuis bij de tofu, olijven en tomaten. Gebruik die in plaats van of als toevoeging van het bieslook. Je hebt brood voor de sappen nodig.”

paprika uit de oven met tofu en olijven
Bron: Jonathan Lovekin

Paprika met tofu en olijven uit de oven

Verhit de oven tot 200°C.

Snijd de paprika’s in tweeën en verwijder de zaadjes en zaadlijsten. Leg de helften met het snijvlak naar boven in een braadslee of ovenschaal. Verdeel de tofu gelijkmatig over de paprika’s. Snijd de cherrytomaatjes in tweeën en stop ze ook in de paprika’s. Schenk over elke paprikahelft een beetje olijfolie. Bestrooi ze met zwarte peper en een beetje zout.

Zet de paprika’s 1 uur in de oven tot ze echt zacht zijn.

Ontpit de olijven, hak ze fijn en doe ze in een kommetje. Hak het bieslook fijn en meng het met de olijven. Schep de peterselie er ook door. Haal de paprika’s uit de oven, bestrooi ze met dit mengsel en serveer.

> Keukenkronieken van Nigel Slater (Fontaine Uitgevers) is (online) te koop voor € 34,99

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.