Marit Weijs
Marit Weijs Homemade 6 jun 2025
Leestijd: 3 minuten

Hartige cake bakken met olijven en pijnboompitten

Hartige cake bakken voor de lunch? Count us in! Want wie zegt dat cake per se zoet moet zijn? Deze hartige cake met zwarte olijven, pijnboompitten en parmezaan is het bewijs dat je ook met hartige smaken een heerlijke, smeuïge cake uit de oven kunt toveren.

De basis van deze cake bestaat uit amandelmeel en poedersuiker. Dat klinkt misschien gek bij een hartige cake, maar juist dat subtiele zoetje zorgt voor een mooi evenwicht met het zoute van de olijven en de diepe umamismaak van de parmezaan. Het resultaat is een verrassend elegante cake die het goed doet op allerlei momenten.

Een hartige cake bakken is namelijk ideaal als je eens wat anders wilt serveren dan de standaard broodjes of quiches. Neem deze cake mee naar een picknick in het park, zet ‘m op tafel bij een uitgebreide lunch of snijd er plakken van als borrelhapje bij een glas wijn. Hij smaakt zowel warm als koud heerlijk en laat zich makkelijk van tevoren bereiden. Perfect voor als je gasten verwacht of zelf gewoon een lekker hartig tussendoortje in huis – of op kantoor – wilt hebben.

Een ander voordeel: je kunt eindeloos variëren met de vulling. In deze versie spelen olijven en pijnboompitten de hoofdrol, maar ook ingrediënten als zongedroogde tomaatjes, feta, spekjes of gegrilde groenten passen perfect in een hartige cake. Gebruik vooral wat je in huis hebt of waar je op dat moment zin in hebt.

Hartige cake bakken: zo lukt het altijd

Wil je zeker weten dat een hartige cake bakken altijd slaagt? Dan is geduld het geheim. Laat de cake volledig afkoelen voordat je ‘m aansnijdt. Zo blijft de structuur mooi stevig en komen de smaken het best tot hun recht. Extra lekker wordt-ie als je ‘m serveert met een lik groene pesto of wat zongedroogde tomaatjes. En wedden dat ‘ie nóg lekkerder smaakt de volgende dag?

hartige cake met zwarte olijven en pijnboomputten
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Hartige cake met zwarte olijven en pijnboompitten bakken

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden.
  2. Heb je de pijnboompitten nog niet geroosterd, doe dat dan eerst (in een droge koekenpan, tot ze een mooi bruin kleurtje krijgen).
  3. Meng de boter en de suiker met een staande mixer. Voeg daarna ook de poedersuikeramandelmeelmix toe. Blijf mixen tot een luchtig en romig mengsel. Voeg een voor een de eieren toe: voeg het volgende ei echt pas toe totdat het vorige ei helemaal is opgenomen. Voeg de olijven, pijnboompitten, oregano en zout toe en meng nog even door.
  4. Bedek een ovenschaal met bakpapier en stort het beslag hierin uit. Dek af met aluminiumfolie en bak 60 minuten in de voorverwarmde oven.
  5. Prik met een prikker in de cake en kijk of er nog deeg blijft aanplakken. Zo niet, haal de cake dan uit de oven. Zo ja, zet dan nog 5 à 10 minuten extra in de oven. Laat de cake 10 minuten rusten op het aanrecht en haal dan het bakpapier voorzichtig uit de vorm. Plaats op een rooster en laat volledig afkoelen.
  6. Werk de hartige cake af met de parmezaan, de olijfolie en wat zwarte peper van de molen.
  7. Lekker met pesto en wat zongedroogde tomaatjes, of gewoon zo!

Meer hartige baksels?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.