Ogechi Chibueze
Ogechi Chibueze Recepten 23 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: Opperdoezer Ronde met zelfgemaakte kruidenboter

Vanaf eind juli is de Opperdoezer Ronde beschikbaar. De aardappel is heerlijk op zichzelf met een klontje boter, maar ook met extra toevoegingen als wat zelfgemaakte kruidenboter is ‘ie fantastisch.

De Opperdoezer Ronde

Culy’s Ogechi komt uit een Westfriese aardappelfamilie. Haar zomers staan dus sinds jongs af aan al in het teken van de kneiterverse Opperdoezer Ronde. En dat is niet zomaar een pieper of eerdappel, zoals de Westfriezen dat zeggen.

Deze aardappels zijn namelijk niet voor niets een favoriet bij sterrenchefs. De kleine aardappels worden met de hand gerooid omdat ze een zeer dunne, vlezige schil hebben. Ook is het zetmeelgehalte ontzettend laag, wat ze een ware delicatesse maakt.

Opperdoezer Ronde met zelfgemaakte kruidenboter
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Alles over de Opperdoezer Ronde: de crème de la crème aardappel uit Opperdoes

Kruidenboter maken

  1. Doe de zachte ongezouten roomboter in een keukenmachine.
  2. Voeg hier peterselie, bieslook, dille, basilicum, munt, knoflook en citroenrasp aan toe. Voeg eventueel ook een eetlepel citroensap toe om de zelfgemaakte kruidenboter een extra vleugje citroen te geven.
  3. Meng de kruidenboter tot de kruiden fijn gemalen zijn.
  4. Proef de kruidenboter en voeg zout toe. Zet de keukenmachine opnieuw aan en proef af op zout. Zet opzij terwijl je verder gaat met de Opperdoezer Ronde.

Opperdoezer Ronde

  1. Maak eerst de aardappels schoon. Je hoeft de aardappels niet te schillen, de schil is ontzettend lekker. Snijd in kwarten en zorg dat de aardappelblokjes van gelijke grootte zijn.
  2. Zet een pan met ruim gezouten water op het vuur en kook de aardappels in 20 minuten gaar.
  3. Giet de aardappels af en voeg vervolgens een klont van de zelfgemaakte kruidenboter toe aan de pan. Schep om met een lepel.
  4. Stort de Opperdoezer Ronde met zelfgemaakte kruidenboter in een mooie kom en serveer bij de barbecue of bij een andere zomerse maaltijd.
Opperdoezer Ronde met zelfgemaakte kruidenboter
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Meer recepten met aardappel

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.