Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Recepten 16 nov 2019
Leestijd: 2 minuten

Citroen-frambozentaartjes uit De makkelijke Franse keuken

Heb je énig idee hoe lekker deze citroen-frambozentaartjes zijn? Of moeten we zeggen: deze tartelettes aux framboises et citron – want in het Frans klinkt dat toch nog net wat chiquer. We delen het recept uit de makkelijke Franse keuken van Karin Luiten.

Van quiche lorraine tot crème brûlée, van boeuf bourguignon tot klassieke uiensoep, de makkelijke Franse keuken is een fijn naslagwerk voor iedereen die van de Franse keuken houdt. Eerder deelden we ook haar recept voor makkelijke toastjes met radijs en haar duo van steak tartaar en worteltartaar. Deze keer is het de beurt aan iets zoets.

Karin: Mijn allerfavorietste taartjes in Frankrijk zijn Tartelettes aux framboises. Of nee, wacht, toch die au citron? Lastig kiezen. Daarom heb ik voor dit recept mijn twee lievelings gewoon doodleuk gecombineerd.

Bron: De makkelijke Franse keuken

Zo maak je de citroen-frambozentaartjes

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Tartelettes: Vet 4 geribbelde tartelettevormpjes (met een doorsnede van 12 cm) in met boter en bepoeder met wat bloem. Rol het deeg uit tot 3 mm dik en bekleed hiermee de vormpjes. Prik gaatjes in de bodem. Bak in 10-12 minuten goudbruin en gaar. Laat afkoelen, verwijder de vormpjes.

Citroencrème: (begin hiermee als de taartbodems uit de oven komen): Doe de boter in blokjes samen met de suiker en eieren in een steelpan.

Rasp de schil van 1 citroen erover, pers dan beide citroenen uit en meet 100 ml sap af. Gebruik de derde citroen als je niet genoeg hebt. Doe ook het sap in de pan. Breng de boel al kloppend met een garde aan de kook tot het borrelt, zet dan het vuur zacht en klop nog 1 minuut flink door. Giet meteen in de gebakken taartvormpjes. Laat iets afkoelen.

Duw de frambozen erin, in een cirkel van buiten naar binnen. Laat opstijven in de koelkast, maar serveer liefst op kamertemperatuur.

Bestuif met een waasje poedersuiker.

Tip: Hoe kouder het taartdeeg, hoe beter het bij het bakken in vorm blijft. Is de oven nog niet warm genoeg? Zet de met deeg gevulde vormpjes dan zolang in de koelkast of vriezer. Blind bakken met een bakvulling of bakbonen hoeft bij dit deeg niet: als de bodem tijdens het bakken toch omhoogkomt, kun je het gewoon even inprikken met een vork en verder bakken.

De makkelijke franse keuken

Dit recept komt uit De makkelijke Franse Keuken van Karin Luijten (Uitgeverij Nieuw Amsterdam). Het kookboek is nu te koop voor €27,99.