Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Dessertrecepten 2 jan 2018
Leestijd: 2 minuten

Île flottante: een licht en luchtig Frans dessert

Île flottante is een ultiem Frans toetje. ‘Eilandjes’ van eiwitschuim drijven in crème anglaise. O en dan gaat er ook nog karamel overheen. Dat maakt dit dessert licht, luchtig en heerlijk zoet.

Eilandjes in crème anglaise

In het Nederlands worden ze ook wel sneeuweieren genoemd. Of ‘drijvend eiland’. Juist. Dan houden we ‘t toch liever op z’n zwoele Frans met île flottante.

Dit dessert bestaat uit een balletje van licht, luchtig eiwitschuim, drijvend in een zee van crème anglaise. Da’s dan weer een chique woord voor vanillesaus, gemaakt van melk en eidooiers. En dat is handig: zo gebruik je niet alleen het eiwit, maar ook de dooiers. Soms is het leven héérlijk overzichtelijk.

Als finishing touch gaat ook nog wat karamelsaus overheen. En soms praliné van nootjes. Kun je het al bijna proeven? Mooi, wij ook.

Danel / ile flottante

Ghostbusters

Île flottante schijnt één van de eerste gerechten te zijn die jonge koks moeten leren op school. Het is meteen ook een lekkere binnenkomer, want hiermee zet je een onmiskenbare klassieker uit de Franse keuken op tafel.

Eigenlijk is het een kwestie van eiwit luchtig opkloppen met suiker, net als bij ongebakken meringue. Daarna gaar je ‘eilandjes’ van de meringue in kokend water of hete melk.

Ondertussen maakt je de crème anglaise door melk, room en het merg van een vanillestokje aan de kook te brengen in een steelpannetje. In een kom meng je de eidooiers met suiker tot een romig geheel. Daar klopt je de warme melk doorheen. Giet het hele mengsel terug in de pan en klopt tot je een ingedikte saus hebt.

Doe de test: haal een lepel uit de saus en trek er met je vinger een streep overheen. Als de streep zichtbaar blijft, is je saus goed.

Zelf île flottante maken

Wil je zelf île flottante maken? Misschien moeten we het kunstje dan even afkijken bij de ultieme Fransman: topchef Ludo Lefebvre. Hij maakt het nagerecht in bovenstaande video, maar dan in een hele grote versie. Ideaal als je gasten over de vloer krijgt. Dus kookt u vooral thuis mee, zouden we zeggen.

Ludo geeft trouwens nog een leuke tip om te checken of je eieren vers zijn: het eiwit moet eruit zien als in de film Ghostbusters. Oftewel: slijmerig.

Is het just you, yourself and I vanavond, dan wil je waarschijnlijk niet een hele grote hoeveelheid maken. Houd dan dit recept aan van Rachel Khoo – die een simpele versie met amandelpraline maakt – of neem het aan van de Vlaamse topchef Jeroen Meus.

île flottante recept

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.