Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 24 aug 2019
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: mini Tarte Tropézienne met ananas & vanilleroom

Zijn ze niet schattig, deze mini Tartes Tropéziennes? Ze zijn een easy variant op de beroemde Tarte Tropézienne uit St. Tropéz. Je maakt ze van brioche, vanilleroom en ananas. Superleuk om een keer uit te proberen!

De Tarte Tropézienne is een zoete, ronde taart uit Saint-Tropez gemaakt van briochedeeg. De vulling wordt oorspronkelijk gemaakt van banketbakkersroom, botercrème en slagroom. Best machtig en best lastig om te maken!

Gelukkig ontdekten we in het boek Mijn Franse Keuken van Rachel Khoo een makkelijkere versie van dit Franse gebakje. Daarmee maak je een mini Tarte Tropézienne die je lekker als dessert kunt opsnoepen.

Je hebt voor dit recept een ronde uitsteekvorm van 8 cm nodig. Heb je die niet? Dan kun je ook een glas gebruiken en daar met een mesje omheen snijden. Pas wel op dat je het glas niet te hard aandrukt op de brioche, want dan deuk je ‘m in.

Mini tartes tropezienne recept

Mini Tarte Tropezienne maken

Verwarm de oven voor op 100 graden en zet een bakplaat met bakpapier klaar.

Snijd de ananas in flinterdunne ringen van 2 mm dikte. Dep ze droog met wat keukenpapier en doop ze in de poedersuiker, tot ze aan één kant bedekt zijn. Leg ze op de bakplaat en bak ze 1,5 uur in de oven.

Haal ze als ze uit de oven komen meteen van het bakpapier af, om te voorkomen dat ze vastplakken en leg ze op een rooster. Laat ze afkoelen.

Maak de banketbakkersroom door de eidooiers met de suiker op te kloppen tot een dik mengsel. Klop daarna de maizena erdoor. Je wil een mengsel, dat zo dik is, dat er een streep in kan blijven staan als je de garde erdoorheen trekt.

Doe de melk in een pannetje met het merg van de vanille en het lege vanillestokje. Breng aan de kook en haal de pan daarna van het vuur. Vis het vanillestokje eruit en klop de warme melk in een dun straaltje krachtig door het eimengsel.

Giet het eimengsel daarna in een schone pan en verwarm terwijl je goed blijft kloppen op medium vuur. Zodra er belletjes in de room verschijnen, haal je de pan van het vuur en roer je de rum erdoor.

Doe de banketbakkersroom in een spuitzak en leg minimaal een uurtje in de koelkast.

Steek in de tussentijd 8 rondjes uit de brioche. Smeer ze aan beide kanten in met de zachte boter en bak ze goudbruin in een koekenpan.

Spuit met de spuitzak een laagje banketbakkersroom op de brioches, leg er een paar ringetjes ananas op en maak af met poedersuiker.

Meer recepten voor gebakjes:

Tartes tropezienne
Tarte tropezienne recept