Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 28 mei 2017
Leestijd: 2 minuten

Tarte Tropézienne: een zoete, ronde taart uit Saint-Tropez

Zeg Tarte Tropèzienne en we zitten in gedachten aan de Franse Côte d’Azur. Wat niet toevallig ook de geboortestreek is van deze taart. De zoete ronde taart heeft een bijzonder linkje met de Franse actrice Brigitte Bardot…

Dank je wel, Brigitte!

Wat hebben Tarte Tropézienne en Brigitte Bardot met elkaar te maken? Een boel. De taart werd speciaal voor de Franse actrice gecreëerd door bakker Alexandre Micka uit Saint-Tropez.

We schrijven 1955, toen La Bardot op tournee was om haar film Et Dieu… créa la femme te promoten en de Franse badplaats aandeed, maakte de banketbakker deze taart speciaal voor haar.

De femme fatale noemde de taart Tarte de Saint-Tropez, waar de banketbakker uiteindelijk de naam Tarte Tropézienne van maakte.

tarte tropezienne

Brioche en parelsuiker

Het lijkt op het oog gewoon een grote versie van een puddingbroodje. Toch zit deze taart wat knapper in elkaar. De taart wordt gemaakt van briochedeeg. Die gaat in een ronde taartvorm, wordt bestreken met boter en melk en daarna bestrooid met parelsuiker.

Voor andere versies wordt in plaats van parelsuiker ook wel poedersuiker gebruikt of koekkruimels.

tarte tropezienne

Vulling

De brioche gaat 20 minuutjes de oven in en moet daarna afkoelen. De taart wordt dan horizontaal doorgesneden en er gaat een romige vulling tussen. Met die vulling kun je variëren. Vaak wordt een luchtige combinatie gemaakt van banketbakkersroom, botercrème en slagroom.

Je maakt de taart natuurlijk extra lekker door nog meer smaken toe te voegen. Besprenkel de taart bijvoorbeeld met rozenwater of sinaasappellikeur. Of voeg wat vers fruit toe, zoals aardbeien, ananas of bessen.

Volg het filmpje op om de taart zelf te maken of check hoe Rudolph dat doet.

Op naar Saint-Tropez!

Ben je niet zo’n thuisbakker? De originele bakkerij van Alexandre Micka in Saint-Tropez bestaat nog steeds (op nummer 36 aan de Rue Georges Clemenceau). Daar staat elke dag een enorme rij voor de Tarte Tropèzienne, die ze hier inmiddels ook in eenpersoonsporties en als mini’s verkopen.

Maar je kunt ook terecht bij een van de andere verkooppunten in meer dan 20 andere Franse steden. Yep: deze taart heeft een imperium opgebouwd…

tarte tropezienne mini's
Bron: La Tarte Tropezienne

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.